Anifest 2011

Anifest 2011 Zdroj: Anifest.cz

Tipy a hity z festivalu animovaných filmů AniFest v Teplicích

Co nejlepšího letos můžete vidět na festivalu AniFest v Teplicích, který potrvá do 1. května? Raději než na pasivní sledování kopií bych upozornil na příležitost setkat se s výjimečnými osobnostmi „na živo“.

Začnu čestnou prezidentkou festivalu Michaelou Pavlátovou, která na Galerii míru odhalí zbrusu novou instalaci Posloucháš mě a svou tvorbu poměří v nepředvídatelném programu se svým údajným „dvojčetem“ - porotkyní Joannou Quinn. Joanna má na AniFestu také výstavu, ale vidět ji v animační akci bude možné na její sobotní masterclass.

 

 

Filmy Vladimira Leščiova byly z těch, díky kterým jsem se začal o animaci zajímat. Svět, který se mu v jeho filmech stále daří vytvářet, mi přijde jedinečný. Před svou retrospektivou plánuje prý ukázat i původní obrázky z filmů. Jeho stopa je v animaci Lotyšska nesmazatelná i proto bude zajímavý jeho pohled na pokračování naší Pobaltské mise, kterou také uvede. I Andreas Hykade má svůj nezaměnitelný rukopis. Díky tomu, že je členem poroty, budeme mít šanci vidět jeho tvorbu vcelku, včetně zatím posledního fantastického filmu Láska & krádež, a při diskusi se ho na ledasco zeptat.

 

 

O průběhu vzniku svého díla přijedou letos na AniFest informovat mnozí tvůrci mimořádných hotových či rozpracovaných filmů. Porotce Noro Držiak vedle své retrospektivy uvede projekt Alois Nebel, kterým se naplno zabývají v jeho studiu Tobogang. Těším se i na osobní pohled členů štábu skutečně Fantastického pana Lišáka na proces jeho zrodu. Finská režisérka, silně spjatá s českým prostředím, v rámci své masterclass přiblíží svůj nejnovější rozpracovaný film Faruza. A ještě předtím, než si zahrajeme novou hru od Amanity Design, nám jí představí její tvůrce, osobitý český výtvarník a režisér Jaromír Plachý. Skutečně zajímavých pořadů se na nás valí dle mého více než dost. Nemluvě o exchange fóru, kde budou autoři prezentovat rovných 10 projektů, které stojí teprve na startu.

Autor je programovým ředitelem festivalu AniFest