anifest

anifest Zdroj: Anifest.cz

Anifest, největší a nejvýznamnější festival animovaných filmů, začíná v Teplicích

Nejprestižnější a největší festival animovaných filmů v České republice, Anifest, začíná v úterý v Teplicích. Potrvá do 1. května. Protože se jedná už o desátý ročník, tak se na něm objeví i přehlídka vítězných filmů z minulých let a vynikající díla českého animovaného filmu. Navíc je to přehlídka filmů jak pro děti, tak pro dospělé.

 

Na letošním Anifestu uvidíte pásmo „Z české školy animace“, které vzdá hold velkým jménům českého animovaného filmu a jak již bylo řečeno, diváci budou mít možnost vidět přehlídku vítězných filmů z minulých ročníků. Kromě mezinárodní soutěže v deseti kategoriích nabídne AniFest také bohatý doprovodný filmový i nefilmový program – japonské anime, pokračování Pobaltské mise, tentokráte Lotyšskou retrospektivu, pásma tvorby jednotlivých porotců nebo výběr toho nejzajímavějšího ze světové animace v rámci programu AniFest Choice.

 

 

V mezinárodní soutěži kromě „tradičních“ deseti kategorií, mezi které patří soutěž celovečerních, krátkých, studentských a dětských filmů a soutěž znělek, videoklipů a reklam, bude mít AniFest dvě kategorie navíc: Mezinárodní soutěž Knauf Insulation o nejlepší krátký animovaný film do 60 minut s tématem životního prostřed a Mezinárodní soutěž Knauf Praha o nejlepší krátký animovaný film vytvořený dětmi s tématem životního prostředí.

 

Do všech soutěžních kategorií se přihlásilo celkem 1500 filmů z 62 zemí světa, vybráno do soutěže jich nakonec bylo 350. Do soutěže se probojoval například i celovečerní film z Kolumbie (Tajemné předtuchy pana Leona Prozaka režiséra Carlose Santy). Film z této země se v této kategorii ocitl vůbec poprvé. V kategorii celovečerních filmů budou soutěžit také dva české snímky: Fimfárum – Do třetice všeho dobrého a Autopohádky, srbský snímek Technotise – Edit a já (režisér Aleksa Gajic), ruské Ošklivé káčatko (režisér Garri Bardin) a film slavného britského režiséra Phila Mulloye Goodbye Mister Christie.

 

V sekci AniFest Choice, která nahrazuje dřívější sekci Panorama, představujeme výběr z toho nejlepšího ze současné světové animace. Proto se zde ocitají snímky, které bodovaly na významných festivalech (například v Annecy nebo v Cannes) nebo byly poctěny nominací na Oscara (Kinematograf) či samotným Oscarem (The Lost Thing). Vedle toho uvádíme méně známé, ale neméně originální filmy ze současné světové produkce, jako je například bulharský snímek Liniata.

 

 

Zajímavý je program pro děti. Ten přináší bohatý program také pro nejmenší návštěvníky. Buse se promítat především v sále České televize, z jejíž produkce většina programu (především večerníčky a tematicky sestavená pásma krátkých filmů) pochází a která také převzala záštitu nad cenami udělovanými v kategorii „Filmy vytvořené dětmi“. Především, byť nikoliv výhradně děti jsou také určené Školičky animace – výtvarné dílny, během kterých zkušení lektoři zasvětí děti do tajů procesu výroby animovaného filmu a nechají je zahrát si na scenáristy, animátory a režiséry.


Veškeré informace o festivalu Anifest najdete na www.anifest.cz.