PWF

PWF Zdroj: Youtube.com

Horko na Festivalu spisovatelů: I publikum zpívalo

Slavnostním Gala večerem byl v neděli 17. dubna zahájen jedenadvacátý ročník mezinárodního Festivalu spisovatelů Praha. Pod taktovkou tématu Někdo to rád horké se na prknech Nové scény Národního divadla rozproudila vizuální i verbální podívaná.

Hravou taneční performanci na hudbu Jamese Browna v podání Milana Odstrčila a Pavlíny Červíčkové následovala poetická one man show prezidenta festivalu Michaela Marche a předání Ceny Spirose Vergose za Svobodu projevu. Sošku Jezerní panny z dílny Olbrama Zoubka z rukou primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody obdržel irácký básník Saadi Yousef, který strávil více než třicet let v exilu poté, co se v Iráku chopil moci Sadám Husain. Svou tvorbu blíže představí ve středu 20. dubna na Nové scéně Národního divadla, kde bude od osmé hodiny večerní předčítat spolu s Derekem Walcottem, nositelem Nobelovy ceny za rok 1992.

 

Atmosféru večera doladil emočně velmi silný koncert tureckého spisovatele, politika a zpěváka Zülfü Livaneliho, který se zeptal, zda-li jsou v sále nějací Turci, a poté nechal publikum zazpívat refrén jedné ze svých písní.

 

 

Posledním bodem programu byla diskuze na téma: „Jak horká byla studená válka?,“ kterou moderoval Jiří Pehe. Oceněný Saadi Yousef vypověděl, jak jeho osudy ovlivnila studená válka a sklidil aplaus za památnou větu: „Mě už politika vůbec nezajímá, mě zajímá jenom poezie." Pohled latinské Ameriky zastupoval Junot Díaz,  který se jako člen mnoha občanských organizací angažuje za zákonná práva přistěhovalců. Ve svém příspěvku hovořil o vztahu literatury a totality, vyzdvihl demolici jakéhokoliv utopického projektu v současné době a kapitalismem zdůrazňovanou bezprostřední přítomnost. Diskuse se zúčastnili rovněž dva diplomaté - Tomáš Kafka, český velvyslanec v Irsku, a velvyslanec Řecka v Praze Constantine Kokossis.

 

 

Během večera byl divákům puštěn podařený videospot z dílny Petra Tomaidese DREAMin Pictures, vtipně představující všechny účastníky letošního Festivalu spisovatelů. Hosté byli na různých místech Prahy roztančeni technikou mapování obličejů.

 

 

Festival spisovatelů Praha pokračuje až do středy 20. dubna. Na programu jsou diskuze, autorská čtení a autogramiády patnácti současných spisovatelů z různých koutů země. Úterní podvečer bude patřit básnířkám. Svou tvorbu představí autorka „řecky surrealistických básní“ Athena Papadaki a Sylva Fischerová, nevlastní sestra spisovatelky Violy Fischerové. Ve večerních hodinách pak proběhne autorské čtení Vladimíra Párala, čerstvého držitele Ceny Ladislava Fukse za celoživotní přínos české literatuře, a Junota Díaze, který získal v roce 2008 Pulitzerovu cenu za román Krátký, leč divuplný život Oskara Wajda. Oba autoři spolu s básníkem Saadi Yousefem budou hosty středeční diskuze na gurmánské téma „Válka je zkáza dobrých restaurací.“ Vstup na diskuze je pro studenty a seniory zdarma.

 

Program celého festivalu je dostupný na stránkách: http://www.pwf.cz/rubriky/festival-2011/