Nick Cave

Nick Cave Zdroj: Alterna2, http://www.alterna2.com, CC BY

Jaké budou letní festivaly? Půjde to, ale bude to dřít

Je jaro a letní festivaly odkrývají své programy. Co z dostupných informací vyplývá? Že v porovnání s blízkou cizinou kulháme na obě nohy. A že nejlepším „českým festivalem“ bude zase slovenská Pohoda.

 

Vzhledem k místnímu hudebnímu prostředí (ilustrovanému playlisty tuzemských rádií a tragikomickým stavem výročních cen Anděl) by ale mohlo být hůř. Je vlastně s podivem, že například jedna z nejvýznamnějších domácích akcí (Colours Of Ostrava) si troufne postavit do role headlinera syrový projekt Grinderman Nicka Cavea, aniž by se to negativně odrazilo na návštěvnosti. I další pořadatelé se snaží…

 

 

Představujeme pět nejzajímavějších velkých festivalů. Jejich programy pochopitelně nejsou kompletní, dá se očekávat, že další jména budou postupně přibývat.

 

Bažant Pohoda (7.- 9. 7. 2011, Slovensko, Trenčín)

Pohoda opět triumfuje. Jednoznačným tahákem je letos návrat britských Pulp. Na území bývalého Československa měli hrát už jednou - na prvním ročníku festivalu Jam -, ale nějak to tenkrát na poslední chvíli neklaplo (nedostali se přes hranice, nebo tak něco). Kapela kolem Jarvise Cockera se dala po letech dohromady a vyráží na turné. Vedle Pulp vystoupí na Pohodě třeba klasici ska Madness, veganský troglodyt Moby, dále pak Portishead (před třemi roky se na scénu vrátili výtečným albem Third), M.I.A. (radikální britská písničkářka/rapperka s rodovými kořeny na Srí Lance), Public Image Ltd. (přelomová kapela Johnnyho Rottena), Lamb, dEUS, DJ Krush, Battles, Simian Mobile Disco, Peter, Bjorn and John, Micachu and The Shapes a mnoho dalších.

 

 

 

Colours Of Ostrava (14.-17. 7. 2011, Ostrava)

O Colours už jsme v Reflexu psali (09/11). Z letošního ročníku určitě doporučujeme tuzemské premiéry Caveova Grindermana a   africké hvězdy Youssou N´Doura, z Pohody přijede výše zmíněný Johnny Rotten s resuscitovanou klasikou Public Image Ltd. Do Ostravy dále valí například velebený britský psychedelický garage-rock The Horrors, Brendan Perry (mužská polovina Dead Can Dance) či The Swans.

 

 

 

Rock For People (2.-5. 7. 2011, Hradec Králové)

Hradecký festival to letos zkouší s Mikem Skinnerem aka The Streets. Anglický rapper nedávno vydal své páté album, které bylo sice kritikou přijato nejednoznačně, jeho koncerty však určitě stojí za pozornost. K němu pořadatelé přibalují třeba rap-metalové Sum 41, pop-punkové Paramore (to je tedy vlastně jasný headliner - schválně se koukněte, kolik mají na Youtube shlédnutých videí), pro fajnšmekry pak legendární baskytarovou úderku Primus či indie-folkové trio Bright Eyes. Vzhledem k tomu, že organizátoři chystají na čtvrtek tiskovou konferenci, dá se očekávat, že další jména se dozvíme brzy.

 

 

 

Sázavafest (4.-7. 8. 2011, Benešov)

Sázafest tradičně sází na jistotu. Mezi jeho hlavními hvězdami najdeme buď interprety, kteří u nás hráli v nedávné minulosti (The Subways, Nouvelle Vague, Hurts) nebo kapely, pro něž je Česká republika až podezřele oblíbenou koncertní štací (Kosheen, Alphaville). Festival si však své fanoušky v konzervativním Česku bezpochyby najde.

 

 

 

Open Air Festival (11.-13. 8. 2011, letiště Panenský Týnec)

Loni si akce na letišti v Panenském Týnci odbyla premiéru s Kasabian či Faithless, letos zkouší nalákat zejména ty, kteří rádi vzpomínají na roztančená devadesátá léta – hned dva headlineři jsou ikonami té doby: Leftfield a The Chemical Brothers. Zámoří bude reprezentovat Interpol či Good Charlotte, z Belgie přijede elektro-rocková kapela Goose.