sucker punch

sucker punch Zdroj: Warner Bros.

Sucker Punch: Holky na zabití. Podívejte se na nejdrsnější filmové hrdinky

Ve zběsilé fantasy Sucker Punch, která jde dnes do českých kin, vyfoukly svalnatým hrdinům akci neohrožené holky. Je jich pět a bojují proti všemu, co vás napadne. Ve filmovém světě už v tom navíc zdaleka nejsou samy.



Ellen Ripleyová (Vetřelec, Vetřelci…)

Ridley Scott s tím začal. V revolučním sci-fi Vetřelec si proti krvelačnému monstru z vesmíru troufnul postavit ženu. Ripleyová se ale vůbec nechová jako oběť, a když jde do tuhého, nekřičí. Vlastně je jediná, kdo si zachová chladnou hlavu a do boje o přežití se pustí s ocelovým odhodláním. V pokračování Vetřelci od Jamese Camerona od ní dostane na zadek i mimozemská královna.

 

 

 

Sarah Connorová (Terminátor, Terminátor 2: Soudný den…)

O syna se dokáže postarat, i když po něm jde nezničitelný vraždící kyborg z budoucnosti. Mateřský instinkt zkrátka není radno podceňovat. Sarah Connorová k němu navíc v pokračování přidává i nezlomnou vůli přežít a tvrdě vypracované svaly. V Terminátorovi 2 zúročil James Cameron všechno, co si předtím s Ripleyovou nacvičil ve Vetřelcích.

 

 

Trinity (trilogie Matrix a vlhké sny počítačových pošuků)

Je první postavou, která se v Matrixu dostane do akce. Kope, skáče a létá vzduchem, jako by gravitace vůbec neexistovala. Zlikviduje armádu policistů, unikne nepřemožitelným agentům, probudí Vyvoleného a přitom má na sobě těsně upnutý fetišistický obleček z černě lakované kůže. S módou se holt musí držet skok.

 

 

 

Lara Croft (Lara Croft – Tomb Raider a vlhké sny herních fandů)

Mohla by být divočejším Indianem Jonesem v sukních. Kdyby nenosila šortky. Jedna z prvních žen, které dostaly hlavní roli ve striktně mužském světě počítačových her, skáče z akce do akce i ve dvou filmových verzích s Angelinou Jolie. Lara Croft je ukázkovým příkladem emancipace. V Hollywoodu zrovna chystají novou verzi.

 

 

Alice (série Resident Evil)

Jediné, s čím si neporadí, jsou mizerné scénáře. Zombie, absurdní frankensteionovské příšery ani kdejaká zmutovaná havěť ale proti ní nemají sebemenší šanci. Alice potvrzuje, že na co byly dřív třeba svaly dneska stačí digitální čáry. Filmová série inspirovaná úspěšnou hrou vzkvétá, a protože čtvrtý díl byl zatím nejúspěšnější, Resident Evil zůstává nemrtvý.

 

 

 

Nevěsta alias Beatrix Kiddo (Kill Bill, Kill Bill 2)

Pohybuje se s jistotou legendárního Bruce Leeho a zabije nebo zmrzačí všechny, kdo jí ublížili nebo jí stojí v cestě za spravedlivou pomstou. Božsky ostrou katanou dokonce během chvilky rozseká na kusy celý hongkongský gang Šílená 88… i když ve skutečnosti nemá 88 členů, jenom se tak jmenuje. Za svou neohroženost vděčí Beatrix Kiddo tomu, že si Quentin Tarantino zamiloval akčňáky Foxy Brown a Sheba, Baby.

 

 

Děvčátka s hlavou plnou fantasmagorií (Sucker Punch)

Kdyby na sebe pětice sotva zletilých dívek ze zamotané fantasy novinky nevzala tak dráždivě svůdné úbory, feministky by nad nimi řvaly nadšením. Časům, kdy tohle pohlaví bývalo křehké, už ale definitivně odzvonilo.