McCoy Tyner na snímku z roku 2008

McCoy Tyner na snímku z roku 2008 Zdroj: John Abbott

Vynikající americký jazzový pianista McCoy Tyner zahraje na Pražském hradě

Jednou z významných jazzových událostí letošního jara bude v pondělí 11. dubna vystoupení předního amerického jazzového pianisty McCoy Tynera (72) na Pražském hradě. Tento někdejší člen slavného kvarteta saxofonisty Johna Coltrana a čtyřnásobný nositel hudebních cen Grammy zahraje na koncertu v rámci tradičního cyklu Jazz na Hradě. Uvede ho prezident Václav Klaus.

 

McCoy Tyner patří ve své kategorii k tomu nejlepšímu, co hudební svět nabízí. Bude se to snažit dokázat také ve Španělském sále Pražského hradu. Tyner bude hrát samozřejmě na piano a na altsaxofon ho doprovodí Gary Bartz, na bicí Francisco Mela a na kontrabas Gerald Cannon. Pražský koncert má podle organizátorů trvat kolem 90 minut.

 

 

Americká hudební hvězda začala na klavír hrát ve třinácti letech. Na začátku 60. let minulého století nahrál Tyner se skvělým saxofonistou Johnem Coltranem a dalšími muzikanty slavnou desku A Love Supreme. Od roku 1966 si začal McCoy Tyner tvořit vlastní skupiny. Odborníci oceňují při jeho hře na klavír zejména jeho údernou levou ruku a staccatová sóla, které má zase v pravačce. Jeho hrou se inspiroval i Chick Corea, který vystoupil v Praze minulý týden.

 

 

Tynerovou poslední nahrávkou je sólový záznam koncertu v San Franciscu. Deska vyšla koncem roku 2009, ale samotné vystoupení se konalo dva roky předtím.

 

Koncert McCoy Tyner Quartetu se uskuteční v pondělí 11. dubna 2011 ve Španělském sále Pražského hradu ve 20 hodin. Zbylé lístky lze zakoupit v obvyklých předprodejích.

 


 

Poslechněte si i některé skladby v podání McCoy Tynera:

 

Kvarteto Johna Coltranea s McCoy Tynerem z roku 1963

 

Tynerova volná improvizace s undergroundovým kytaristou Marcem Ribotem

 


Tynerova sólová improvizace na Coltraneův Giant Steps z roku 1996