Guma

Guma Zdroj: YouTube.com

10 důvodů, proč jít na Febiofest. Film o hrdinné pneumatice kraluje

Dnes večer se bude slavnostně zahajovat, od zítřka už se pojede naplno. Letošní Febiofest má na programu 190 filmů, z nichž valná většina stojí za to. Promítá se od 24. března do 1. března ve všech sálech Cinestaru na pražském Andělu, stejně jako na letišti v Ruzyni a v kině Ponrepo. Od 4. dubna se pokračuje v regionech.

 

1. Nejlepším doporučením je fakt, že řada je filmů už vyprodaná. Nejrychleji zmizely vstupenky na snímek s názvem Guma, což je film, jehož hlavním hrdinou je pneumatika.

 

 

 

2. Na spoustu filmů ale stále ještě lístky samozřejmě jsou, navíc za velmi rozumnou cenu, tedy 85,-. A můžete si je koupit online.

 

 

3. Až budete bloudit programem, zkuste dvojkombinaci otec –dcera (zkrátka reflexovskou „Father Friendly“): navštivte film Tetro Francise Forda Coppoly a zážitek si doplňte o titul Odnikud někam, pod nímž je podepsaná jeho dcera Sofia Coppola. Ta za svůj film získala hlavní cenu na festivalu v Benátkách.

 

4. Zorientovat se v programu je velmi snadné, stačí k tomu základní znalosti zeměpisu. Na Febiofestu najdete: Mexické kino, Švédské kino, Asijské kino, Kino nové Evropy či Latinské Ameriky. Jasná je i sekce Made in USA, stejně jako Gay a lesbické kino. Sekce Proti proudu je určená cinefilům, což v překladu znamená „ti, co v kině vydrží všechno“.

 

5. Na Febiofest dorazí spousta zajímavých osobností světového filmu. Třeba takový Helmut Berger, který za mlada zdobil svou sličnou tváří a hereckým talentem nejeden film Luchina Viscontiho (Soumrak bohů, Rodinný portrét, Ludvík). V Praze převezme cenu Kristián za přínos světovému filmu. Stejná trofej čeká i na australského režiséra Petera Weira (Galipoli, Společnost mrtvých básníků...), který na Febiofestu uvede svůj čerstvý snímek Útěk ze Sibiře.

 

 

6. Můžete tu vůbec poprvé vidět český snímek 80 dopisů, debut Václava Kadrnky, který se promítal na letošním Berlinale. Zajímavou podívanou slibuje i další český film Normalis, který natočil výtvarník Jan Wolf doslova za pár tisíc. Je to pozoruhodné hlavně s ohledem na to, že jde o retro ze šedesátých a sedmdesátých let. Jak je vidět, nic není nemožné.

 

7. Pro milovníky starých českých filmů je připravená kolekce šestnácti snímků, jimiž se oslavuje 80. výročí Barrandova. Vezměte babičku do kina Ponrepo třeba na Nočního motýla, Cech panen kutnohorských nebo na Batalion.

 

8. Kromě filmů jsou na programu i koncerty, naplánováno jich je rovných padesát. Nebojte se ničeho a v garážích Cinestaru směřujte do třetího suterénu, tam to bude žít dlouho do noci.

 

9. Pokud máte rádi sex na netradičních místech, můžete pro změnu zkusit film jinde než v kině. Promítat se bude na pražském letišti, na terminálu 2, k vidění tu budou filmy o létání, letcích a letištích, třeba Lítám v tom, Letec, Nebeští jezdci, Top Gun, Letuška 1. třídy, Stíhači na start nebo Boeing 747 v ohrožení. Projekce na letišti jsou zdarma a doveze vás sem speciální Febiobus ze Smíchova od Anděla.

 

 

10. O víkendu má být venku opravdu hnusně, když zajdete do kina, bude vám zaručeně sucho a teplo.