Elizabeth Taylorová

Elizabeth Taylorová Zdroj: Profimedia.cz

Elizabeth Taylorová
Elizabeth Taylorová
Ve filmu Kočka na rozpálené plechové střeše (1958)
Elizabeth Taylor a Vittorio Gassman ve filmu Rhapsody (1954)
Elizabeth Taylorová
11
Fotogalerie

Elizabeth Taylorová zemřela. Zradilo ji srdce

Slavná herečka zemřela. Elizabeth Taylorovou (27. 2. 1932 – 23. 3. 2011) zradilo srdce. To ji ostatně zrazovalo celý život: kromě sedmdesátky filmových a televizních rolí má na kontě i osm sňatků, byť manželů měla jen sedm – kolegu Richarda Burtona si vzala dvakrát.

 

Krom pozoruhodného počtu „manželských zářezů“ zůstane po Liz Taylorové i věta: „Michael Jackson je nejnormálnější člověk, jakého jsem kdy poznala.“ A samozřejmě několik skutečně nezapomenutelných filmů. Třeba Kdo se bojí Virginie Woolfové? Za herecký koncert s Richardem Burtonem v dramatu Mika Nicholse získala jednoho ze svých dvou Oscarů. Nominovaná byla celkem pětkrát. Nezapomenutelná byla i jako Kleopatra nebo jako zlomená partnerka Paula Newmana v Kočce na rozpálené plechové střeše.

 

 

Pamatovat si ji můžeme už díky jejímu druhému snímku Lassie se vrací - bylo jí jedenáct a už tehdy bylo jasné, že je to neuvěřitelně krásná ženská. Byla rozenou hvězdou předurčenou k zářivým okamžikům absolutní slávy a následným profesním i osobním propadům. Její kariéra se zmítala mezi skvělými filmy a propadáky, osobní život byl pak doslova divočina.

 

 

Po hvězdných padesátých a šedesátých letech se pomalu vytrácela, objevovala se v televizních projektech, film si střihla už jen výjimečně (třeba roli zastárlé herečky v Rozbitém zrcadle, 1980). Angažovala se v boji proti AIDS, zvládla operaci nádoru na mozku, neustále tloustla a zase hubla. V tisku se objevovaly fotografie, na nichž se někdejší kráska postupně proměňovala ve svou vlastni karikaturu. Snad tyto obrázky zůstanou ve stínu někdejšího sex symbolu s úžasně modrýma očima, perfektními křivkami a nepopiratelným hereckým talentem.