Den JIŘÍHO BESSERA (uprostřed). Právě od svého předchůdce Václava Riedlbaucha přebírá dozor nad českou kulturou.

Den JIŘÍHO BESSERA (uprostřed). Právě od svého předchůdce Václava Riedlbaucha přebírá dozor nad českou kulturou. Zdroj: Tomáš Tesař

Ministr Besser vyhodil kvůli sporům šéfa pražské opery Dolanského

Vášnivé spory ohledně možného sloučení Státní opery Praha s Národním divadlem mají už i svoji větší první oběť. Ministr kultury Jiří Besser dnes odpoledne propustil Radima Dolanského, který byl pověřeným ředitelem opery.

 

Zaměstnanci Státní opery, stejně jako jejích dosavadní šéf Dolanský, nesouhlasí se záměrem ministerstva kultury sloučit dvě operní a baletní scény. Tvrdí, že to nepřinese žádný umělecký a ani finanční prospěch, o kterém naopak hovoří pracovníci ministerstva.

 

 

„Sloučením by vznikl moloch, jehož financování by spolklo daleko vyšší objem prostředků než nyní dva samostatné soubory. Zvýšení kvality je také velmi sporné. Požadavek sloučení se neopírá o reálné informace,“ řekl už v úterý Dolanský. Státní opera je finančně samostatná ze 45 procent. Letos by měla dostat od ministerstva kultury dotaci 119 miliónů korun, loni to bylo 139 miliónů. Dalších 80 miliónů si soubor prý vydělá.

 

 

Primátor Bohuslav Svoboda řekl, že z jeho laického hlediska cesta ke zvyšování kvality nevede přes reorganizace a slučování, ale prostřednictvím tvrdé a profesionální práce všech zúčastněných subjektů. „S panem Dolanským jsem v kontaktu a předběžně jsem mu na našem oficiálním jednání přislíbil pomoc při financování jedné až dvou premiér, které budou mít záštitu hlavního města Prahy,“ vysvětloval před několika dny.

 

Ministr Besser si ale zjevně myslí něco jiného a spor se snaží řešit silou a pověřeného šéfa opery Dolanského vyhodil.