Terapie

Terapie Zdroj: HBO

Terapie
Terapie
Terapie
Terapie
Terapie
9
Fotogalerie

95 dnů Karla Rodena: Seriál Terapie přichází na HBO

Skončilo nejdelší natáčení jaké kdy Karel Roden zažil. Pětadevadesát dnů se v barrandovském studiu převtěloval do kůže psychoterapeuta, kterého hrál v seriálu Terapie produkovaném HBO.

 

„Myslím, že potřebuješ pomoct,“ zní hlas herečky Kamily Magálové mimo obraz. Karel Roden se otočí a řekne tak, jak to umí jen on, tedy se směsicí úžasu a chlapské suverenity: „Pomoct...?“ A odejde směrem ke kameře. V zápětí se studio otřese oslavným potleskem a začnou lítat špunty od lahví s Proseccem. Karel Roden se pozdraví se štábem a tiše mizí, za chvíli mu začíná představení v divadel Komedie. Právě on a kameraman Alexander Šurkala strávili na place celých 95 dnů. Na postu režiséra se střídali Petr Zelenka, ten bude podepsaný asi pod polovinou z pětačtyřiceti epizod, Marek Najbrt a Jaroslav Fuit.

 

 

 

Šéf středoevropské pobočky HBO, Ondřej Zach, by tímhle projektem chtěl dokázat, že „český seriál nemusí být sprosté slovo“. Vsadil na náročné téma a poctivou práci. Terapie je českou verzí úspěšného izraelského seriálu Be Tipul, který proslavilo americké zpracování nazvané In Treatment (V odborné péči). Koncepce série je zdánlivě jednoduchá: hlavním hrdinou je psychoterapeut, na jehož pohovce se střídají klienti. Nedočkáme se tu tedy žádných divokých dějových zvratů, za to se můžeme těšit na psychologicky propracované postavy se silnými příběhy, což logicky přineslo velké herecké příležitosti.

 

 

Karel Roden zhodnotil natáčení lakonicky: „Sedím a tloustnu.“ Na terapii k němu zašli například Anna Geislerová a Martin Hoffman jako manželský pár, mladá sportovkyně v podání Michaely Doubravové, Lukáš Hejlík jako voják nebo Táňa Pauhofová, z níž se vyklube terapeutova milenka. Manželku má pan doktor taky, hraje ji Klára Melíšková, problémy s ní řeší terapeut v pátek, to chodí na sezení (nebo spíš ležení) ke své kolegyni v podání Kamily Magálové.

 

Jak se Terapie povedla, budeme moci posoudit letos v říjnu, kdy se seriál dostane na obrazovky, HBO chce 45 pětadvacetiminutových dílů vysílat postupně vždy pět dní v týdnu, o víkendu pak budeme mít možnost si odvysílané části zrekapitulovat. Všechno nasvědčuje tomu, že půjde o poctivou podívanou pro diváky, kteří u televize nechtějí jen zabíjet čas. Scénáře se pečlivě přepisovaly, aby vyhovovaly českým reáliím (pracovali na nich krom Petra Zelenky a Marka Najbrta i Ben Tuček, Robert Geisler a Iva Klestilová), původní předloha prý ale byla tak dobrá, že leckdy nebylo co upravovat. Kameraman Alexander Šurkala zase slibuje, že ač jde o seriál, točil ho jako film a pro každý díl se snažil najít trochu „jinou optiku“. Navzdory tomu, že se většina natáčení odehrála v jediném prostoru, rozpočet odpovídá asi dvěma solidním českým celovečerním filmům. Takže snad se máme nač těšit.