Symfonický orchestr

Symfonický orchestr Zdroj: Youtube.com

Beatles v Praze. Jejich hity zahraje Český národní symfonický orchestr

Aby velký orchestr zopakoval stejný koncert v průběhu pouhých 10 měsíců potřetí na tom samém místě, k tomu už musí být pádný důvod. Český národní symfonický orchestr to udělá 21. března večer v pražském Obecním domě s koncertem The Beatles Night, na kterém opět zazní v neobvyklém aranžmá největší hity nejslavnější skupiny historie. Předchozí vystoupení byla totiž rychle vyprodána.

Poprvé se v Praze s The Beatles Night představil minulý rok na festivalu Prague Proms anglický dirigent Carl Davis, někdejší spolupracovník Paula McCartneyho. Davis povede ČNSO i tentokrát. Zazní hity jako Yesterday, Help, A Hard Day´s Night, Can´t Buy Me Love a další.

 

 

Koncert The Beatles Night provázejí i dvě neobvyklé věci, které nejsou na jiných vystoupeních symfonických orchestrů většinou vidět. Dirigent u jednotlivých skladeb podá publiku také výklad (a Carl Davis v tomto případě skutečně ví, o čem hovoří) a například u písničky Hey Jude, která vznikla v létě roku 1968, zpívá refrén i samotné obecenstvo.

 

Na videoukázce si poslechněte píseň She Loves You v podání Českého národního symfonického orchestru za řízení dirigenta Carla Davise.

 

Video placeholde
Píseň She Loves You v podání Českého národního symfonického orchestru za řízení dirigenta Carla Davise • archiv RX

 

 

A pro srovnání ta samá skladba, kterou složili John Lennon a Paul McCartney v roce 1963: