žižka

žižka Zdroj: Youtube.com

Podívejte se na ukázky z největších filmů Otakara Vávry

28. února oslaví sté narozeniny režisér Otakar Vávra. Mnohé z jeho dvaapadesáti snímků získaly legendární statut (Krakatit, Romance pro křídlovku, Kladivo na čarodějnice), mnohé se nevyhnuly vlivu ideologie minulého režimu (trilogie Dny zrady, Sokolovo a Osvobození Prahy). Kauzu Otakar Vávra přináší nové číslo Reflexu. Podívejte se na ukázky z pětice jeho snímků.

 

Velkolepý historický kus Jan Hus (1954) - první díl husitské revoluční trilogie. Vávrovi bývá vyčítán nedostatek stylu, statistů měl ale dostatek vždy.

 

 

Humoreska (1939): Nikdo nehrál na housle tak jako Rudolf Hrušínský.

 

Kladivo na čarodějnice (1969) - jedna z těch drsnějších vávrovin. Podobenství absolutní moci se týká každé epochy lidských dějin, proto tento film nezapadne.

 

 

Fantastický Karel Höger ve snímku Krakatit (1948). Halucinační atmosféra snímku podle předlohy Karla Čapka předčí mnohou soudobou temnou sci-fi.

 

 

Proti všem (1956); režisér Vávra si sám pochvaluje, že při natáčení jeho filmů nebyl nikdy nikdo zabit - přestože třeba taková sovětská kinematografie připouštěla pětiprocentní ztráty na životech statistů.

 

 

Kauzu Otakar Vávra najdete v novém Reflexu.