Joe Sacco: Gaza - Poznámky pod čarou dějin

Joe Sacco: Gaza - Poznámky pod čarou dějin Zdroj: BB/art

Joe Sacco: Gaza - Poznámky pod čarou dějin
Joe Sacco: Gaza - Poznámky pod čarou dějin
Joe Sacco: Gaza - Poznámky pod čarou dějin
Joe Sacco: Gaza - Poznámky pod čarou dějin
Joe Sacco: Gaza - Poznámky pod čarou dějin
8
Fotogalerie

Izraelsko-palestinský konflikt eskaluje v komiksu Gaza

Je tomu už pár dní, co televize Al-Džazíra zveřejnila tajné dokumenty z izraelsko-palestinských jednání, v nichž Palestinci Izraelcům údajně výrazně ustupují v otázkách anexe Jeruzaléma a osudu palestinských uprchlíků.

 

A právě teď jsem dočetla knihu Gaza: Poznámky pod čarou dějin (česky vydal BB/art, 2010), vynikající komiksovou reportáž (nebo snad dokument? nebo poznámkový blok dokonale naplňující poslání metody orální historie?) Joea Sacca, v níž se tento maltský novinář vrací k jedné zdánlivě marginální události v historii už více než sto let trvajícího židovsko-arabského sporu.

 

 

Třetího listopadu 1956 totiž izraelští vojáci v Chánu Júnis a Rafahu zastřelili skoro čtyři sta lidí, většinou samozřejmě Palestince. Půl století po události se Saccovi mezi vdovami, přeživšími a partyzány jen těžko hledali svědkové, kteří by dokázali o masakru vyprávět, když navíc zrovna zuří druhá intifáda a všude kolem létají granáty... Ale dokázal to. A ta kniha je skvělá. Černobílé obrázky dokáží i typického, tj. proizraelsky orientovaného Čecha přesvědčit o tom, že opravdu nic není černobílé (kromě Saccových kreseb), zvlášť v tak nesmírně komplikovaném sporu, jakým je ten izraelsko-palestinský...

 

 

Jak si Sacco, autor podobně laděných knih Palestina nebo Bezpečná zóna Goražde, v překladu Viktora Janiše trpce stěžuje, novináři „z druhé intifády vytěžili každé slovo, vyfotografovali všechny kvílející matky, ocitovali každého ulhaného mluvčího, detailně popsali každé pokoření – a co?“. Uvidíme, zda a kam se věci pohnou tentokrát, když novináři odhalili, že se jednání v pásmu Gazy a přilehlých oblastech nevedou jen za otevřenými dveřmi, zpoza nichž do jednací místnosti nakukuje celý svět. Jedná se prý o největší únik informací v historii konfliktu.