nevinnost

nevinnost Zdroj: Bontonfilm

Tři důvody pro Hřebejkovu Nevinnost

Ze tří důvodů nezapomenu na premiéru filmu Nevinnost v kině Lucerna. Jednak díky Nevinnosti samotné, která se mi líbila, protože v sobě Hřebejk s Jarchovským našli odvahu vyprávět „chabrolovský“ příběh s tajemstvím a neprozradili — jak lze často vidět — pointu během prvních deseti minut.

 

Za druhé si budu projekci navždy pamatovat, jelikož během ní kdosi v sále vytrvalé sténal. Bylo zajímavé sledovat reakci publika, jež se ze strachu z neplánovaného skandálu (opilý novinář?) změnila v ulehčenou empatii, když se na plátně objevil postižený chlapec a všem došlo, že se neklidný divák dívá sám na sebe v roli a činí mu to neobyčejné potěšení.

 

 

A za třetí pořád myslím na starší zmatenou šatnářku, jíž někam zapadly šatenky, a když jsme odcházeli, vnucovala režisérovi komedií kabát filmového kritika, dokumentaristovi šálu excentrického kostyméra, Jitce Asterové nabízela šálu kulicha Ani Geislerové a tak dále a hrozila katastrofa, že český filmový svět ztratí svou tvář. Ještěže se všechno včas vysvětlilo, umělci si věci povyměňovali a z kina už zase vyšli sví, osobití, nezaměnitelní …