Inception

Inception Zdroj: Warner Bros.

Oscarové nominace jsou rozdané. Koktavý král se utká s jednookým šerifem

Dvanáct nominací pro britský snímek Králova řeč, deset pro western Opravdová kuráž, osm oscarových šancí má Počátek i The Social Network. V desítce kandidátů na film roku figurují ještě tituly Černá labuť, Fighter, Děcka jsou v pohodě, 127 hodin, Toy Story 3 a Winter´s Bone. (S výjimkou posledního jsou už všechny filmy v českých kinech nebo se tam v horizontu několika týdnů dostanou.)

 

Letos se zopakuje situace z loňska, kdy proti sobě stáli herci Jeff Bridges a Colin Firth, úspěšnější byl ten první. Teď je dost pravděpodobné, že na Oscara dosáhne ten druhý. A svět bude zase spravedlivý. To je výhoda filmu a umění vůbec, co nelze změřit, nelze zpochybnit. Definice estetických kategorií sice existují, ale s jejich aplikací už je to horší.

 

 

 

 

Když se ale podíváme na desítku nejlepších filmů uplynulé sezóny, musíme konstatovat, že to vůbec nebyl špatný rok. Je třeba pochválit akademiky, že nebyli tak slepí a nepřehlédli skvělý western bratrů Coenů Opravdová kuráž, jednooký šerif Jeffa Bridgese smrdí z plátna na sto honů a hereckému veteránovi skvěle sekunduje mladá, půvabná a talentovaná Hailee Steinfeldová, od Coenů je to čistá práce. Do souboje jde tedy klasický americký žánr s britskou distingovaností Královy řeči. Proti této dvojici stojí vizuální ekvilibristika Počátku Christophera Nolana, Fincherův snímek o fenoménu dneška The Social Network, vtipná lesbická romance Děcka jsou v pohodě, frajerský kousek Dannyho Boyla 127 hodin, baletní drama Černá labuť, drsný Fighter, animák Toy Story 3 a nezávislý snímek Winter´s Bone.

 

 

 

Je to vzácně vyrovnaná kolekce bez zjevného favorita i bez volby, jež by byla přehmatem. Nejsou tu extrémně výpravné filmy a la Avatar a nenajdeme tu ani angažované projekty, jež by přetřásaly válečný konflikt tu či onde. Filmaře (a diváky také, protože na tyhle filmy se do kina opravdu chodí) zajímaly silné lidské příběhy, nezřídka ty skutečné: 127 hodin, The Social Network, Králova řeč. V centru jejich zájmu stojí člověk, který svádí boj sám se sebou, s limity svého fyzického i mentálního potenciálu. Je to dobrá zpráva a ještě lepší zpráva je, že tyhle příběhy generují dobré filmy.

 

Kdo si dá doma Oscara na poličku, to se dozvíme 27. února. James Franco, který je tak skvělý ve filmu 127 hodin, to asi nebude, protože bude ceremoniál uvádět. Líto mu to ale být nemusí, teď už je to padni, komu padni, podstatné je být mezi nominovanými. Právě díky nominaci může film chytit druhý dech a znovu přitáhnout diváky do kin. A tyhle filmy si to opravdu zaslouží.