Janelle Monáe

Janelle Monáe Zdroj: Joe Mabel CC BY-CA

Pět nejlepších hudebních alb loňského roku podle kritiků

Vypadá to, že všechny ankety na téma „The Best of 2010“ již byly uzavřeny a publikovány. Proto se můžeme celkem v klidu podívat, co si myslí hudební novináři. Server Metacritic.com shromažďuje už deset let recenze předních světových médií a hodnotící hvězdičky kritiků převádí na percentuální stupnici od jedné do sto. Zde je vrchol žebříčku toho nejlepšího, co se (alespoň podle zmíněného výpočtu) loni urodilo na hudebním poli.

 

1. KANYE WEST: MY BEAUTIFUL DARK TWISTED FANTASY

Kanye letos v médiích bodoval takříkajíc napříč žánry. Nejlepší desku roku nahrál podle tak rozličných hudebních magazínů jako je Pitchfork, Spin, Vibe, Onion A.V. Club, Stereogum či Rolling Stone. Osobnostně na tom tenhle rapper sice není nejlépe (jeho ultratrapný incident, při kterém se snažil veřejně shodit zpěvačku Taylor Swiftovou, protože má radši Byoncé, vešel do dějin hudebního průmyslu), jeho poslední deska je ale zkrátka skvělá. Níže uvedený klipofilm byl částečně natáčen v České republice.

 

 

2. JANELLE MONAE: THE ARCHANDROID (SUITES II AND III)

Retrofuturistické koncepční album The ArchAndroid (Suites II and III) loni uvedlo do velkého světa originální americkou zpěvačku Janelle Monae. Ta své hudbě míchá všechny možné hudební styly a sklízí úspěch jak u fanoušků, tak u kritiků. Letos je nominována na Grammy v kategorii „Best Contemporary R&B Album“.

 

 

3. JAMEY JOHNSON: THE GUITAR SONG

V Americe mají rádi country. Důkazem je třetí místo tohoto žebříčku (Metacritic shromažďuje zejména recenze ze zámořských magazínů). Patří u nás nepříliš známému fousáči ve flanelce jménem Jamye Johnson.

 

 

4. BIG BOI: SIR LUCIOUS LEFT FOOT: THE SON OF CHICO DUSTY

V Americe mají rádi také hip hop. Big Boi je ta méně excentrická polovina dua Outkast (jejich album Speakerboxxx/Love Below z roku 2003 patří mezi nejprodávanější hiphopové desky všech dob) a debutového alba se dočkal až loni. Čekání se ale rozhodně vyplatilo.

 

 

5. ALI FARKA TOURÉ AND TOUMANI DIABATE: ALI & TOUMANI

Důkaz toho, že ve světě je dost hudebních novinářů, sledujících (a studujících) world music. Setkání dvou předních afrických muzikantů dalo v roce 2005 vzniknout desce In The Heart Of The Moon, mj. oceněné Grammy. Krátce nato však Ali Touré zemřel. Z jeho společné session s malijským hráčem na koru Toumani Diabetem se však dochovali dost materiálu na to, aby o pár let později mohlo vzniknout i album pojmenované prostě ALI & TOUMANI.