roxy

roxy Zdroj: Roxy.cz

Zavřeli nám Roxy. Bude centrum Prahy zcela bez klubů?

V úterý 4. ledna byl uzavřen klub Roxy. Jeden z posledních větších klubů v centru Prahy a posledních více než patnáct let místo, které v centru Prahy nabízelo alternativní program. Důvody jsou v zásadě stejné jako ve všech podobných případech - tedy nevyhovující hygienické, bezpečnostní a požární normy.

 

(Omlouvám se předem všem, kteří nejsou z Prahy - tento článek je o specificky pražském problému. Říkám vám to rovnou, ať do diskuse nemusíte psát, že jste z Brna, a že vás to nezajímá...Ušetříte deset minut svého života, vážně.)

 

"Vybavení provozovny závažným způsobem porušuje požárně-bezpečnostní předpisy, je hygienicky nevyhovující a navíc byly v uvedených prostorech provedeny stavební úpravy, jež jsou v zásadním rozporu s kolaudačním rozhodnutím," vysvětlila mluvčí městské části Praha 1 Veronika Blažková uzavření prostoru a dodala, že si stavební úřad, hygienici i hasiči vyžádali kompletní stavební dokumentaci.

 

 

O jaký rozsah úprav má jít, není úplně jasné - majitelé klubu tvrdí, že jde o drobnosti, které lze upravit řádově v horizontu týdnů a pak už „jen stačí“ vyběhat všechny potřebné papíry znovu. Právě to se může ukázat jako problém.

 

Tlak ze strany obyvatel Dlouhé ulice na uzavření klubu je systematický a dlouhodobý. Roxy už bylo několikrát krůček od definitivního uzavření (hlavním důvodem byl hluk) a i pokud by měly být úpravy interiéru a bezpečnosti skutečně jen kosmetické, úřady mohou stále Roxy utopit ve lžičce vody, když se jim jen trochu bude chtít.

 

 

Na druhou stranu, pokud se podíváte do zprávy inspektorů, najdete tu poněkud znepokojivé věci. Jsou to především nedostatky v požární bezpečnosti, což je krajně znepokojivé. Ač se to málo ví, lidi v klubech primárně nezabíjí drogy či alkohol, jak se občas snaží tvrdit některá hysteričtější média, ale požáry. Žádné droze se v žádném klubu na světě nikdy nepovedlo zabít desítky či stovky lidí najednou. A pokud vedení Roxy ani poté, co klub provozuje tak dlouhou dobu, jakou tak činí, nebylo schopno ohlídat něco tak banálního jako vyznačení únikových východů v případě požáru, pak nemá smysl nadávat na úřední zvůli. To je skutečně zásadní chyba a nesmyslný hazard se zdravím a životy těch, kteří klub udržují nad vodou. (Vedle toho, že to svědčí i o tom, jak je klub vedený).

 

Nehledě na to všechno ale je zavření Roxy znepokojivá záležitost. Podobně úřady vystartovaly proti klubu Rock Café na Národní třídě, který se z toho dodnes nevzpamatoval. Zavřený je i klub Zero a koneckonců i Nod, který sídlí nad Roxy. Každý, kdo někdy chodil do klubu, ale koneckonců i do obyčejné hospody, ví, jak dlouho trvá vybudovat podnik, než si najde tu správnou atmosféru i klientelu. Z tohohle úhlu pohledu by byla ztráta Roxy opravdovou ranou pražské kultuře.