gorillaz

gorillaz Zdroj: gorillaz.com

Hudební průmysl prožívá těžké období. Pomůžou mu Gorillaz?

Vloni měl pomáhat při záchraně hudebního průmyslu, úplně se mu to ale nepodařilo. Tak si alespoň koupil iPad a během třiceti dnů na něj nahrál album, kterým o Vánocích přes internet obdaroval své fanoušky. Řeč je o britském hudebníkovi Damonu Albarnovi, v poslední době nejčastěji přestrojeném za komiksové postavičky z projektu Gorillaz.

Velké hudební firmy neměly šťastný rok. Prodeje desek opět klesaly, oproti předloňsku se zadrhl i prodej přes internet a dokonce i na koncerty chodí méně lidí. Vydavatelství EMI se ocitlo na pokraji krachu. Vedle vyškrabávání bohatého archívu vložilo své naděje také do projektu Gorillaz.

 

 

Dvou předchozích alb virtuálního uskupení, které na konci devadesátých let vymysleli frontman kapely Blur Damon Albarn a výtvarník Jamie Hewlett (mj. autor komiksu Tank Girl) se prodalo patnáct miliónů kusů, a Gorillaz (jež oficiálně tvoří čtyři kreslené postavičky) mají na kontě několik globálních hitů. Když si uvědomíme, že nejúspěšnější deskou loňského roku je EP Lady Gaga The Fame Monster (vydané už na konci roku 2009) s osmi milióny prodanými kusy, vypadaly úvahy bossů EMI celkem logicky. Pánové ale asi nečekali, že jim v březnu na stole přistane konceptuální deska-příběh o umělém ostrově postaveném z odpadků, která si na pop pouze chytře hraje.

 

 

Abychom si rozuměli, Plastic Beach od Gorillaz je vynikající album. Rozhodně se však nejedná o dílo, které by mohlo zachránit krachující hudební průmysl. Ambice bourat hitparády jsou tu skutečně hodně skryté. A čísla to jen potvrdila – deska bez jediného jasného hitu zůstala prodejně za očekáváním a v centrále EMI zaskřípali zuby. Nepomohl ani klip s Brucem Willisem.

 

 

Damonovi Albarnovi to však očividně bylo jedno. Sestavil koncertní kapelu a absolvolal úspěšné turné (Gorillaz byli například headlinery festivalu v Glastonbury). Během něj si pořídil šikovnou applovskou mašinku iPad a v průběhu severoamerické části tour na ní začal tvořit novou desku. Ta vyšla pod názvem The Fall 25. prosince a na webu Gorillaz je po registraci zdarma jako stream, členové fanklubu si ji pak mohou bezplatně stáhnout.

 

 

Pokud napíšeme, že z hudebního hlediska je album The Fall zanedbatelné, možná ještě přeháníme. Albarn má za sebou neobvykle úspěšnou cestu, kterou lemují vskutku pozoruhodné nahrávky. O kapele Blur i o albech Gorillaz již byla řeč, Damon je také hybatel projektu The Good, the Bad & the Queen, vydal album Mali Music, podílel se na úspěšné desce Welcome to Mali dvojice Amadou & Mariam, se zmiňovaným Jamiem Hewlettem chystá operu pro kulturní olympiádu, jež má probíhat v roce 2012 souběžně s olympijskými hrami v Londýně... The Fall je tedy zajímavější spíše z technologického hlediska. Rozhodně není špatná, z dílny Damona Albarna jsme však zvyklí na „větší“ věci. The Fall působí spíše jako muzikantův skicář. I tak ale dokazuje, že k vytvoření desky dnes stačí málo...

 

 

Pro hudební ajťáky s nakousnutým jablíčkem na triku přidáváme seznam použitých iPad aplikací: Speak It!, SoundyThingie, Mugician, Solo Synth, Synth, Funk Box, Gliss, AmpliTube, Xenon, iElectribe, BS-16i, M3000 HD, Cleartune, iOrgel HD, Olsynth, StudioMiniXI, BassLine, Harmonizer, Dub Siren Pro, Moog Filatron.