Petra Paroubková

Petra Paroubková Zdroj: Štěpán Mareš

Pravopysné cvyčení Petry P.

Do e-mailové schránky mi dnes ráno dorazily dva texty: anotace nové knihy Petry Paroubkové a dopis virtuální prostitutky Joy (která téměř jistě neexistuje), pořízený automatickým překladačem textu. Texty P. P. a Joy vykazují, pokud jde o jazykovou úroveň, překvapivé shody. Že by knihu V botičkách od Diora vygeneroval stroj?

S kolegou Viliamem Buchertem jsme v Reflexu č. 49, jmenovitě v našich článcích Ve jménu pomsty a Komu není rady..., upozorňovali na to, že jedenáct normovaných stran neobyčejně špatného textu, které Petra Paroubková odeslala na ukázku do vybraných médií, se může ještě výrazně změnit. Vydavatelství Columbus mělo sice šibeniční lhůtu na to, aby autorkou zhruba nahozený koncept nechalo přečíst editorem a korektorem, ale teoreticky z bezduchého cancu mohla odpovědná osoba během čtyřiadvaceti hodin učinit text, který neurazí. Jenže teď mi v rámci seznamu knižních novinek z předchozího týdne zaslal knižní velkoobchod Kosmas anotaci oné knížky. Chudák vydavatel opět zaváhal a ponechal paní Petru, aby si pohrála s jazykem. Přečtěte si, co „je jakoby zkratkou toho o čem kniha je“ (tj. „o mediální štvanici na ní a jejího manžela, dceru však nevyjímaje“), spolu s autorkou se pokuste „jednotlivě dešifrovat mechanizmus jakým atd.“, pak spočítejte prohřešky proti pravidlům interpunkce. Nakonec pro radost nahlédněte do dopisu „od Radost“, tedy od Joy. Jako by ho paní Petra psala manželovi, nezdá se vám?

 

 

Petra Paroubková - V botičkách od Diora

Kniha Petry Paroubkové, kdysi avizovaná v médiích pod pracovním názvem Tři roky po boku špičkového politika, vychází pod názvem V botičkách od Diora. Název inspirovaný jednou z položek mediálního honu na autorku, kdy bulvární fotograf zachytil při křtu botičky její několikaměsíční dcery, je jakoby zkratkou toho o čem kniha je. Na 170 stránkách autorka v několika kapitolách popisuje mediální štvanici na ní a jejího manžela, dceru však nevyjímaje. Popisuje intriky uvnitř ČSSD od chvíle kdy se objevila po boku jejího předsedy, až po jeho dramatický odchod z tohoto postu. Samostatnou kapitolu věnuje novinářům, u kterých se pokouší jednotlivě dešifrovat mechanizmus jakým s jejím obrazem, po dobu co byla pod světlem reflektorů, nakládali. Kniha je ilustrovaná černobílými fotografiemi mapujícími mediální pozornost především bulvárního tisku a šestnáctistrannou obrazovou přílohou z autorčina soukromého archivu.
COLUMBUS, 184 str., 199 Kč.
9788072492893“

 

 

„Dobrý den, můj drahý

Těší mě, jak se máš a jak je vaše práce? Doufám, že je vše v pořádku s tebou, Mé jméno je Radost, já vím, že můžete být překvapení, jak jsem si svůj e-mail, já mám svůj e-mail ještě dnes, když jsem byl procházení hledá čestným partnerem, pak se cítím k poklesu této pár řádek vás, a budu rád, abyste se obrátili na mě zpátky, abychom se mohli vzájemně poznávat a vyměňovat naše fotky, a my se může stát partner. Remember vzdálenosti nezáleží na tom, jaké záležitosti je láska sdílíme s každým other. i čekám na slyším od vás brzy,

Díky Od Radost“