Robertovi se z lázeňského města nechce

Robertovi se z lázeňského města nechce Zdroj: Martin Mithofer

Martin Scorsese chystá nový film: The Irishman

Martin Scorsese chystá film s Robertem De Nirem. Jistě skvělá zpráva. Zvlášť když dodáme, že v připravovaném snímku by měl hrát také Joe Pesci a že jako námět pánům posloužily životní osudy proslulého mafiánského čističe Franka „The Irishmana“ Sheerena. Co jiného by mělo být zárukou poctivé prvoligové řezničiny?

Kdo byl Frank Sheeren? Žádný svatoušek, jemně řečeno. Narodil se ve Filadelfii do irsko-švédsko-americké rodiny. Za druhé světové války byl členem 45. pěší divize, zúčastnila se tzv. masakru v Dachau, při němž bylo povražděno 50-100 (údaje se rozcházejí) německých válečných zajatců. Po válce se živil jako řidič kamiónů, jako brigádu bral vraždy na zakázku. Jeho mentorem se záhy stal mafián Russell Bufalino. Na spočítání Irishmanových obětí by vám prsty na vašich končetinách nestačily. V jeho životopise navíc figurují taková jména jako John Fitzgerald Kennedy, Jimmy Hoffa či Joe Gallo, takže pro Hollywood je to bezpochyby látka jako hrom.

 

 

A kdo jiný by měl podobný příběh zpracovat než Martin Scorsese. Režisér, který by mohl mít na mafiánské filmy ochrannou známku. Čeští diváci se s jeho prací mohou setkat například hned v lednu na televizní stanici HBO, jež odvysílá seriál IMPÉRIUM — MAFIE V ATLANTIC CITY (podílel se na produkci a režíroval pilotní díl). I když poslední dobou byl Scorseseho dvorním hercem Leonardo DiCaprio, v dějinách kinematografie bude jeho jméno pevně spojeno zejména s Robertem De Nirem.

 

 

Natočili spolu celkem osm filmů – většina z nich se počítá mezi klasiku. Co nabídne obnovená spolupráce (poslední snímek spolu realizovali v roce 1995 – jednalo se o Casino a hrál v něm také Joe Pesci), na to si budeme muset počkat. Snad jim to vyjde ...