Archív

Archív Zdroj: SITA

Ještěrčí král Morrison omilostněn. Byl by rád?

Milost. Na tenhle rozsudek čekali fanoušci The Doors čtyřicet let. Guvernér Floridy a Morrisonův obdivovatel Charlie Crist ve čtvrtek donutil úřady, aby z Jima Morrisona posmrtně sejmuli vinu. Za to, že si na koncertě v Miami v Dinner Key Auditorium roku 1969 před deseti tisíci lidmi rozepnul zip u kalhot.

Za obscénní chování tehdy zpěvák, který sám sebe nazýval Lizard King ( Ještěrčí král) vyfásnul půlroční vězení a pokutu 500 dolarů. Šňůra dvaceti naplánovaných koncertů byla zrušena. Morrison si však trest neodkroutil.  Bylo mu 27 let, když ho v Paříži našla jeho milenka Pamela Courson ve vaně mrtvého. Oficiálně Morrison, který toužil žít jako Kerouacův hrdina Dean Moriarty, zemřel na infarkt. Nebo se předávkoval.

 

„Měli jsme patent na ráj na zemi a myslím, že v ten moment ho Jim ztratil. V nahrávacím studiu to kouzlo zůstávalo, ale po tom, co se stalo v Miami, se na koncertech vytratilo a vracelo se už  jen ve vlnách,“ komentoval soud s Morrisonem pro CNN geniální klávesák Doors Ray Manzarek. „Přitom Jim jen publikum dráždil možností, že mu ukáže, co nosí ve svých kožených kalhotech. Svýho „velkolepýho“ však ve skutečnosti nevytáhl,“ řekl Manzarek.

 

 

Rusovlasá Patricia Morrison, vdova po zpěvákovi (oddáni byli údajně při čarodějnickém obřadu a Patricia nebyla tou, kdo ho doprovodil na pařížský hřbitov Pére Lachaise ) za to moderátorku CNN pořádně zpražila. „Jim by tou milostí pohrdal. Roztrhal by ji na kusy. Zase se někdo snaží dělat si PR na jeho účet. Když už, tak to měli zrušit, ne omilostnit ho za něco, co neudělal. Není to směšné? Deset tisíc lidí bylo na tom koncertu, a  přitom nevznikl jediný snímek, který by dokazoval, že by Ještěrčí král vytáhl svou ještěrku,“ řekla Morrisonová, která však tehdy na divokém večírku v Miami osobně nebyla.

 

A co Jim? Těsně po zatčení, tváří v tvář prudérním návštěvníkům koncertu, kteří si stěžovali na to, jak byl „nechutný“,  hájil svobodu umění.  (viz video ) Mohl by to říct ale i jinak. Chopit se mikrofonu a zazpívat: „I am a Lizard King, I can do anything!“