George Clooney

George Clooney Zdroj: Archív

George Clooney válčí s terorem. Americké filmy jsou lepší prevence než vládní propaganda

Podle dokumentů, které unikly na WikiLeaks, dává Saúdská Arábie přednost amerických filmům a seriálům před extremismem. A pak že má televize špatný vliv!

Dokumenty uveřejněné na serveru WikiLeaks tvrdí, že satelitní vysílání amerických seriálů a filmů má větší vliv na prevenci extremistických idejí spojených s terorismem než propaganda financovaná americkou vládou. Neohrožený boj George Clooneyho s korupcí ve filmu Michael Clayton nebo to, že se Al Pacino a Robin Williams v dramatu Insomnia navzdory vlastním zájmům dobrovolně podrobí zákonům, oslovuje mladé Saúdy. Televize má na ně dobrý vliv a zajímá je víc než násilný Džihád.

 

Saúdská Arábie umožnila necenzurované vysílání amerických pořadů s arabskými titulky jako součást „války idejí“ proti extremistickým živlům. Americkou vládou financovaný zpravodajský kanál Al-Hurra, který byl spuštěn před šesti lety po invazi do Iráku, vysílá dlouhá interview s politiky včetně George Bushe. Americké daňové poplatníky už stál skoro 500 miliónů dolarů. Oblíbeným Zoufalým manželkám nebo Přátelům ale vůbec nemůže konkurovat.

 

 

Saúdové sledují stále více amerických sitcomů, dramat i talk show a jejich zájem o vnější svět rychle roste. Popkultura se v oblasti Blízkého východu stala důležitou ideologickou zbraní. To, že má větší dopad než propaganda, dokazuje, že rafinovanost je nejlepším způsobem útoku. Ne všechny americké filmy nebo pořady jsou dobré. Ale všechny zřejmě můžou mít dobrý vliv.