Melissa Auf Der Maur

Melissa Auf Der Maur Zdroj: Damien Lachas

Glen Hansard se vrací (do Prahy) a zahraje nám i baskytaristka kapely Hole

Punková Lucerna s Visacím zámkem, oslava dvacátých narozenin kapely The Frames, další díl série Electronic Beats a sólové vystoupení baskytaristky skupiny Hole. I to je koncertní nabídka na tento týden.

 

Electronic Beats: Caribou

Lucerna Music Bar, 1. 12. 2010

V rámci série Electronic Beats už u nás v minulých letech hráli například Underworld, Róisín Murphy, Hercules And Love Affair, The Prodigy či The Orb. Pozdně podzimní kulisy dalšího pokračování akce budou o něco skromnější než tomu bylo například v březnu v případě Hot Chip, kteří se poněkud ztráceli v monstrózním prostoru Veletržního paláce. Pro Caribou, headlinera prosincového koncertu (pod hlavičkou Electronic Beats Recommends, přivážející přece jenom klubovější záležitosti) se však Lucerna Music Bar jeví jako vhodné místo. Kanadský matematik a multiinstrumentalista Dan Snaith (alias Caribou) hrál v Praze naposledy před půl rokem a nadchl Meet Factory.

 

Visací zámek

Lucerna, 1. 12. 2010

Advent může začít různě – Adventním koncertem v kostele s Janem Kačerem s vůní jehličí, charitativní sbírkou a naléhavou koledou, anebo Anarchistickým koncertem v Lucerně s Janem Haubertem, s vůní vylitého piva, se sbírkou šílenců a s naléhavým ujištěním „Punk´s not dead, vy volové“. Pan Kačer počká, toho za sebou potáhne čerstvé album Klasika, již Visací zámek nedávno uvrhl na trh a které v plné parádě pokřtí ve velkém sále pražské Lucerny.

 

 

 

Melissa Auf Der Maur

Lucerna Music Bar, 5. 12. 2010

Jako ve filmu Bohové musí být šílení — na počátku byla láhev. Kariéru Kanaďanky Melissy Auf Der Maur nastartovala zajímavá příhoda: někdy začátkem devadesátých let se vypravila na koncert Smashing Pumpkins. Jeden z jejích kamarádů mrštil během show na pódium láhev a Melissa se přišla za incident osobně omluvila leaderovi kapely Billymu Corganovi. Stali se z nich přátelé. A když pak jiná Corganova kamarádka Courtney Love sháněla v roce 1994 baskytarisku do své skupiny Hole, Billy jí doporučil právě Melissu. U Hole zůstala do roku 1999. Poté spolupracovala třeba s kapelou The Cars Rica Ocaska (ten od Pauliny Porizek) či s Rufusem Wainwrightem, hrála také revival Black Sabath. Na sólové dráze je od roku 2004.

 

 

 

The Frames

Divadlo Archa, 6. 12. 2010

Tři roky irská skupina The Frames pauzírovala. Důvodem byl zejména oscarový úspěch jejího frontmana Glena Hansarda – jak známo, společně s Markétou Irglovou si odnesl pozlacenou sošku za píseň Falling Slowly z filmu Once a přes noc se z něj stala „nezávislá“ světová celebrita. Nyní se tedy Glen vrací na koncertní pódia se svou domovskou kapelou, aby společně oslavili dvacáté narozeniny. „Po dvou letech spíše klidnější muziky s Markétou nastal čas znovu se opřít do elektrické kytary a zakřičet si do mikrofonu. Uvidíme, jaké to bude,“ komentuje to samotný Hansard. Na pražské zastávce „Twentieth Anniversary Tour“ budou The Frames předskakovat irský klavírista Duke Special s kapelou a domácí multimediální projekt Sváteční pop (Petr Nikl, Milan Cais, Ondřej Smeykal a Jiří Hradil).