Angelina Jolie pomáhá Pákistánu postiženému ničivými záplavami.

Angelina Jolie pomáhá Pákistánu postiženému ničivými záplavami. Zdroj: ČTK

Angelina Jolie musela z Bosny kvůli sporu o znásilnění ve filmu

Původně měla slavná americká herečka Angelina Jolie strávit se svým štábem 10 dní v Bosně při natáčení svého nového filmu, který má pracovní název Společný příběh lásky. Jenže ve čtvrtek musela odjet. Filmaře (Jolie je poprvé režisérkou) dostihly na Balkáně důsledky někdejší občanské války. Lépe řečeno to, že se snaží vyrobit snímek o vztahu Muslimky a Srba. Tedy dvou místních, ale pořád znepřátelených národů.

Problém kolem filmu se v Bosně přitom řeší už několik měsíců. Původně totiž bylo oznámeno, že snímek popisuje příběh, podle kterého se bosenská Muslimka zamilovala do Srba, který ji během války (ta byla v letech 1992 až 1995) znásilnil. Producenti to sice popřeli, ale odmítli prozradit zápletku filmu. Spekulace proto trvají dál.

 

 

A Angelina Jolie, kterou původně nechtěli kvůli tomu do Bosny pustit natáčet (a pak zase ano), musela nakonec po nátlaku místních organizací žen tuto zemi tento týden skutečně předčasně opustit. „Je to zcela absurdní,“ řekla známá herečka. „Štáb chtěl zfalšovat naši historii,“ oponují bosenské muslimky.

 

Téma mimořádně napjatých a nepřátelských vztahů mezi Srby a Muslimy je v Bosně pořád živé, země stále nežije normálním způsobem, je rozdělená a mnohé věci nejsou dořešené. Jako například známý masakr v Srebrenici, kde bylo kolem 8000 muslimských mužů zmasakrováno Srby.

 

 

Navíc Srbové používali za války znásilňování jako válečnou zbraň (podobně postižená muslimská žena je tím prakticky navždy vyřazena z normálního rodinného života). Podle dostupných údajů bylo za této balkánské války znásilněno kolem 20 tisíc žen, většinou právě Muslimek. Není proto ani divu, že na film Angeliny Jolie se tam dívají s krajním podezřením.


Zda ovšem něco podobného vůbec ve snímku bude, se jenom uvidí. Štáb s Angelinou Jolie odjel z Bosny zpátky do Maďarska (tam už točil předtím), kde dodělá další scény.