Lennon a Gott

Lennon a Gott Zdroj: www.karelgott.cz

Blízké setkání třetího druhu

A další neuvěřitelné příběhy ze života Johna Lennona najdete v novém speciálu Reflexu.

Znáte tu dětskou vědomostní hru, kdy se navzájem ptáme, mohl-li se setkat Brouk Pytlík s Ivanem Lendlem (nemohl, protože jeden z nich je kreslený) nebo Karel Čapek s Paulem McCartneym (nemohli, protože jeden umřel tři a půl roku před tím, než se ten druhý narodil). Kdybych já dostal otázku, jestli se mohl setkat John Lennon s Karlem Gottem, zasmál bych se banalitě otázky. Samozřejmě že se mohli sejít, ale nikdy se nesešli. Proč? Argumentů je několik:

 

a) astrologické vysvětlení – Mars se taky nikdy nemůže srazit s Jupiterem; sluneční soustava je daná!

b) politologické vysvětlení – byla tady železná opona

c) hudební vysvětlení – o čem by si spolu povídali?

d) statistické vysvětlení – velký český muzikant se s velkým světovým muzikantem setkává jenom výjimečně. Dvořák s Brahmsem na jedné výplatní listině u vydavatele Simrocka, a to byl ještě Tonda naštvaný, neboť Brahms byl ve vyšší platové třídě. Destinnová s Carusem v Metropolitní opeře anebo Jan Hammer s Johnem McLaughlinem v Mahavishnu Orchestra. I z toho plyne, že statisticky by šlo o podobně kuriózní situaci, jako kdyby Lionel Messi kývl na nabídku Slavie.

 

 

Jenomže, jak známo, „statistika nuda je“ a – věřte nevěřte – k setkání Karla Gotta a Johna Lennona a Yoko Ono skutečně došlo, a to v londýnské kanceláři společnosti Apple v roce 1971. O čem šla řeč? Prý o Johnových případných koncertech s Plastic Ono Bandem v Praze, jejichž výtěžek by byl věnován na konto vesniček SOS. Informovala o tom i tehdejší Melodie. Bohužel, kvůli nezájmu komunistické nomenklatury k nim nikdy nedošlo, což je škoda, neboť – jak trefně napsal jeden z účastníků internetové diskuse, CO BY BYLO, KDYBY, Karel mohl na koncertu vystoupit jako host a zazpívat Zdvořilýho Woodyho. Považte, kytaru by mu hrál Eric Clapton.

 

Tuto a tisíc dalších neuvěřitelných příhod ze života Johna Lennona, desítky dosud neviděných snímků, Johnův posmrtný pražský příběh odehrávající se na zdi na Kampě a poslední rozhovor, který dal John pouhé tři měsíce před osudovým výstřelem Marka Chapmana časopisu Playboy, najdete ve speciálu Reflexu: John Lennon (1940–1980). S pod titulem Den, kdy zemřela hudba už je na pultech trafik.