Stanley Tucci

Stanley Tucci Zdroj: Wikipedia.org

Pedofil s milým úsměvem oslavuje padesátku

V den s magickým datem 11. 11. slaví narozeniny například Leonardo DiCaprio (36), Demi Mooreová (48), Calista Flockhartová (46) nebo bergmanovská herečka Bibi Andersonová (75). Ty nejkulatější narozeniny ze všech herců má ale Stanley Tucci (50), mistr vedlejších rolí, který zahraje prakticky kohokoli a cokoli.

Na repertoáru má padouchy, slizouny, milující muže, sympaťáky, rozmařilé homosexuály, drsné vojáky i komické figurky. Je to jeden z dělníků Hollywoodu, bez nějž by velké hvězdy nemohly existovat, protože – jak známo – „svita dělá krále“. Vyprávět by o tom moha třeba Meryl Streepová, Tucciho blízká přítelkyně, jíž byl hereckou oporou například ve filmech Ďábel nosí Pradu nebo Julia a Julia. Příští rok by si spolu měli zahrát zase, v komedii Mommy and Me. Film by měl Tucci sám režírovat, už to párkrát zkusil a vůbec to nedopadlo špatně, jeho debut Žranice (1996) sbíral ceny na festivalech nezávislého filmu.

 

Jako absolvent herectví na newyorské universitě si vyzkoušel klasický repertoár na broadwayských jevištích. Pak nepohrdl prací v televizi, nedařilo se mu špatně, doma má dva Zlaté glóby a dvě ceny Emmy (herecky exceloval například v dramatu HBO Konference ve Wansee). Na plátně debutoval pod vedením klasika kinematografie Johna Hustona, zahrál si malou roli v jeho předposledním filmu Čest rodiny Prizziů. Pak už šla jedna vedlejší role za druhou: Rychlá změna, Beethoven, Případ Pelikán, Polibek smrti, Zlatíčka pro každého, Road to Perdition... A také Ďábel nosí Pradu, Julia a Julia a hlavně Pevné pouto. V magickém dramatu Petera Jacksona si Tucci zahrál úchylného vraha malých děvčátek. Byla to brilantní studie pedofila, která mu vynesla oscarovou nominaci. Byl dokonale přesvědčivý, přestože tou dobou zažíval nejtěžší období svého života: jeho manželka umírala na rakovinu a on zůstal sám se třemi malými dětmi.

 

 

Stanley Tucci ve filmu Pevné pouto:

 

 

Stanley Tucci a Ďábel nosí Pradu:

 

 

A tady je Stanley Tucci v kostce: