Ukázky z filmu The Social Network

Ukázky z filmu The Social Network Zdroj: Falcon.cz

Osm největších lží ve filmu Social Network

Pokud jste ještě film Social Network neviděli, pak byste rozhodně měli. Pokud jste ho viděli, pak víte, že je to příběh o založení sociální sítě Facebook. Pokud jste jen trochu ujetí na detaily, pak už jste si možná všimli, že film je v některých detailech až neuvěřitelně přesný.

Sám autor Facebooku Mark Zuckerberg, který přitom film jako celek podle všeho dost nesnáší, tvrdí, že například při výběru oblečení byli autoři až neuvěřitelně přesní. „V tom filmu na sobě nemá herec, jenž mne hraje, jediný kus oblečení, který bych neměl v šatníku,“ řekl nedávno v jednom rozhovoru. Nicméně ve filmu jsou i zcela zjevné scenáristické dramatizace. Pojďme se tedy podívat, co z historek kolem Facebooku je pravda a co ne.

 

1) Eduardo Saverin nebyl až tak oběť Zuckerbergovy hamižnosti.

Podkladem ke knize Social Network je kniha Bena Mezricha The Accidental Billionaires, jejíž vznik Saverin podle všeho inicioval. Obsahuje nejen celé kapitoly, které jsou téměř beze změny zfilmovány (Mark jde v županu za investory, scéna Eduardova odchodu z firmy apod.), ale především pohled na celý případ tak, jak ho viděl Saverin. Mimo jiné se zde nemluví o tom, že v okamžiku, kdy Saverin odstřihl společnou firmu od peněz, musel Zuckerberg táhnout provoz ze svého, případně, že si na Facebook bez vědomí svého přítele dával reklamu na vlastní soukromé projekty.

 

2) Eduardo Saverin vlastně nebyl ani Zuckerbergův nejlepší kamarád.

Tím byl Adam D’Angelo, který pomohl Zuckerbergovi Facebook programovat a vymyslet.

 

3) Zuckerberg nebyl až takový vyděděnec na Harvardu.

Jeho předchozí školo byl výběrový Exeter. Navíc, už na Exeterus sportoval.

 

4) Divvya Narendra, partner dvojčat Winklevossových, nebyl až takový hajzlík.

Film tvrdí, že to byl on, kdo trval na tom, že Zuckerberga zažalují. Ve skutečnosti byl on tím prvním, kterému to bylo jedno.

 

 

5) Sean Parker odešel z Facebooku jindy a jinak.

Přesto je pravdou, že byl zadržen za přechovávání kokainu na mejdanu za účasti mladých holek. Ale nebylo to v Kalifornii ani na podzim roku 2004. Scenáristům se ale hodilo celou věc spojit se Severinovým odchodem.

 

6) Dvojčata Winklevossova nebyla žádnými gentlemany.

Film tvrdí, že nechtěla jít se Zuckerbergovým obviněním do harvardských novin Crimson, protože to považovali za neetické. Ve skutečnosti Zuckerberga zčerstva napráskali novinářům už na jaře 2004.

 

 

7) Ani Zuckerberg nebyl žádný gentleman.

Z filmu sice vychází jako pěkný hajzlík, byť my už víme, že neprávem – viz bod 1 a 2. Jenže film nezmiňuje například fakt, že Zuckerberg neměl problém lézt uživatelům Facebooku do pošty, aby zjistil hesla k jejich e-mailům.

 

8) Facebook nevznikl proto, že by Zuckerberga opustila dívka.

Facebook vznikl, protože Zuckerberg prostě dostal nápad, ale to by ve filmu nevypadalo tak dobře.