Atomic Tom hrají v newyrském metru, místo nástrojů používají iPhone.

Atomic Tom hrají v newyrském metru, místo nástrojů používají iPhone. Zdroj: Youtube.com

Koncert v newyorském metru – radost Steva Jobse

Atomic Tom byly donedávna rocková kapela, jakých jsou na světě tisíce. Vše se změnilo, když se kvarteto rozhodlo zahrát ve vagónu newyorského metra (za plného provozu) jednu svou skladbu v zajímavé instrumentaci – místo klasických hudebních nástrojů použili čtyři iPhony. Další tři telefony posloužily jako kamery. Poměrně čerstvý záznam už na YouTube vidělo přes tři milióny lidí.

Ze zpětného pohledu — ten nápad visel ve vzduchu. Současné mobilní telefony mají takové množství aplikací, že se v nich neorientuje ani Steve Jobs. A schopnost simulovat zvuk kytary, bicích či piana určitě patří mezi ty srozumitelnější. Atomic Tom jsou z hudebního hlediska celkem postradatelná kapela. Někde v baru je však osvítilo, a proto dnes zažívají svých patnáct minut slávy. Respektujme, že byli první, kdo dokázal ze čtyř miniaturních krabiček vykouzlit zvuk rockové kapely. Koneckonců, docela jim to v tom metru šlape — minimálně pan Jobs teď nepochybně patří mezi jejich fanoušky.

 

 

Ještě pro pořádek: Video bylo natočeno v pátek 8. října v New Yorku na trase B, na Manhattanském mostě cestou do Brooklynu. Vše bylo důkladně promyšleno, nazkoušeno a zkonspirováno. Cestující jsou autentičtí Newyorčané, kteří při nastupování do metra neměli páru, že budou svědky originálního koncertu. Až se mezi Vyšehradem a náměstím I. P. Pavlova bude odehrávat něco podobného, doufejme, že to někdo natočí.