hitman

hitman Zdroj: archiv

Kancelářské krysy potřebují suchý humor. Zabijáci potřebují tank

Podzim je tady a tuhá zima kope do dveří. Vrhněme se tedy do tepla za kamna s dávkou nových komiksů – tentokrát výhradně zahraničních.

 

Podzimní depresi lze předejít první kolekcí novinových stripů životních peripetií introvertního, sociálně zakrslého a korporačním světem otupělého technického inženýra Dilberta a jeho značně škodolibého psíka Dogberta v knize poeticky nazvané Jak vydrhnout velrybě stoličku (vydává Crew) od Scotta Adamse. Suché, sarkastické vtipy pro kancelářské krysy.

 

 

Jistě vás rozveselí i další dobrodružství Tommyho, nájemného zabijáka s telepatickými schopnostmi, který se se svojí partou nechá angažovat do afrického masakru, kde nechybí krvežízniví diktátoři, brutální přestřelky, drsné hlášky chrlené přes vyražené zuby, zkorumpovaní superhrdinové, černý humor a závěrečný masakr s prastarým německým tankem Tiger. Už pátý díl hitmanovské ságy scenáristy Gartha Ennise Hitman: Tommyho hrdinové (BB Art/Crew) poskytuje jako bonus inspirativní diskusi Tommyho se samotným Supermanem – o emigrantech a o trvání na své národnosti, které vede jen k dalším konfliktům...

 

Vaši dávku klasických superhrdinských dobrodružství doplní opravdová bomba. Tajné války superhrdinů Marvelu (BB Art) jsou milníkem, který změnil celý žánr. Jeden z prvních obřích crossoverů, v němž se setkají všichni hrdinové a padouši z marvelovské stáje, je narvaný akcí, napětím, nečekanými zvraty, láskou, osobními tragédiemi a ohňostroji herkulovských soubojů. Autoři si navíc dovolili experimentovat s postavami (poprvé se tu třeba objeví Spiderman v černém kostýmu) a charaktery klaďasů, kteří se ve vypjatých situacích příliš neliší od záporáků. Kresba je sice navýsost klasická (série vznikala v polovině 80. let), ale scenáristicky je více než čtyřsetstránkový svazek vizionářský. Zcela zásadní záležitost!

 

 

Modernější týmovkou je pak první díl Ultimates 2: Bohové a monstra od kontroverzního Marka Millera, který nedávno šokoval svojí metazabijárnou Kick-Ass: Nářez. Superhrdinové mají postavení mediálních celebrit a velmi lidské starosti (typu „byl jsem 55 let v kómatu, balím nezletilé holky na to, že znám X-Meny, bulvár mě nafotil nahého, když jsem se proměnil v obra, trpím utkvělou představou, že jsem vikinský polobůh…“) a jsou zapojeni do komplikované mezinárodní situace mezi EU, OSN, CIA a terorismem. Dílo se vyznačuje skvělou dynamikou, propracovaným scénářem, precizní, moderní kresbou Bryana Hitche a elektrifikující melancholií.

 

O víkendu a v příštím týdnu by pak milovníci komiksů měli vylézt z kutlochů a navštívit KomiksFest!. Od 30. 10. do 6. 11. se po všech možných kulturních stáncích Prahy konají vernisáže: M.A.D. – Snové krajiny komiksu od německé výtvarnice Moki, komiksy z Východu (ukrajinský rodák Igor Baranko a další), slovinský časopis Stripburger a jeho výstava Greetings from Cartoonia, erotické komiksy od mladých českých výtvarníků. To vše je doplněné dokumentárními a animovanými filmy, módní přehlídkou, programem pro dítka (křest knihy Jacquese Tardiho Neobyčejná dobrodružství Adély Blanc-Sec), besedami a autogramiádami. Vše vyvrcholí předáním výročních cen Muriel.