Svobodný mládenec Ďoďo v Nesvatbově

Svobodný mládenec Ďoďo v Nesvatbově Zdroj: 14. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů

Staří mládenci mají rádi bezzubé. Festival dokumentů startuje

„Festival, který otřásá světem“ a který „boří dokument“. I s použitím těchto skromných slov zahájili v úterý Jiří Havelka a Ondřej Cihlář, duo opravdu vtipných moderátorů z divadla VOSTO5, v prostředí tábornických kulis 14. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů.

Mluvilo se o prolínání reality a fikce, které Jihlavští podle ředitele festivalu Marka Hovorky reflektují novými sekcemi zdůrazňujícími „napětí mezi realitou a snem o ní“. A zatímco kdesi v Praze hodoval na pršutu prozaik Emil Hakl, který tou dobou čerstvě získal Cenu Josefa Škvoreckého za svá letošní Pravidla směšného chování (recenzi Reflexu vizte zde) a přijímal gratulace i od dalšího z pěti finalistů Ceny, Antonína Bajaji, který obdrží pro změnu Státní cenu za literaturu (na jeho román-memoár Na krásné modré Dřevnici upozorňoval v RX mj. Ludvík Vaculík), jihlavský kulturák se bavil poněkud přízemněji.

 

 

Po rozdání několika prvních ocenění (netradičně už na začátku festivalu – a většina jich směřovala do rukou různých polských tvůrců) se totiž oficiálně poprvé promítal vynikající nový dokument Eriky Hníkové Nesvatbov. „Dokumentární komedie“ autorky kladně přijatých snímků Ženy pro měny nebo Sejdeme se v Eurocampu zavedl diváky do slovenské vsi Zemplínske Hámre. Zdejší oblíbený starosta se obává o osud Slovenska a jeho hrozící vylidnění; snaží se tedy v duchu teorií o sociálním inženýrství dát dohromady nezadané ze vsi a přilehlého okolí. Neuvěřitelně vtipná koncentrovaná trapnost při „párovacích“ diskotékách, na nichž svobodní kdysimládenci Ďoďo (majitel zrekonstruovaného domu) nebo Jančo (šikovný automechanik) soutěží o přízeň lepých děv (které budú bezkonkurečne, keď si nechajú urobiť zubnú protézu), se Hníkové báječně povedla. Jste-li v Jihlavě, nenechte si ujít opakování snímku ve čtvrtek v 17:00!

 

 

Jako středeční program organizátoři festivalu doporučují třeba světovou premiéru jednoho z dílů cyklu dokumentaristy Jana Šikla Evoluce 4 z revoluce o Michaelu Kocábovi, šokující koprodukční snímek Google Baby o byznysu kolem služeb pro neplodné páry nebo dva snímky matadora maďarské dokumentaristiky Andráse Szirtese Vzpomínky K. Z. (Fototerapie č. 1) a PříběhPronuma Boys z retrospektivní kategorie Průhledné bytosti.

 

Na fotografii: Svobodný mládenec Ďoďo ve svém opraveném domě v „Nesvatbově“ čeká na nevěstu. Ta bude mít mimo jiné tu čest vypít si s ním dvě láhve metaxy, které si přivezl roku 1998 z řecké rekreace…