Kriminálník, recidivista, který cíleně porušuje zákony. René Plášil se teď stal hrdinou nového dokumentárního snímku režisérky Heleny Třeštíkové.

Kriminálník, recidivista, který cíleně porušuje zákony. René Plášil se teď stal hrdinou nového dokumentárního snímku režisérky Heleny Třeštíkové. Zdroj: Blesk

Dokumentární filmy: Absolutní důvěra, absolutní autenticita

Víte, co je pro dokumentaristu největší blaho? Natáčet spícího člověka. To alespoň tvrdí režisérka Viera Čákányová, která v tomto smyslu pojala znělku 14. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Jihlava. Ten začíná už 26. října.

Při natáčení dokumentárních filmů vzniká mezi režisérem a aktéry jeho snímků vztah, který se neobejde bez vzájemné důvěry. Jestliže někdo připustí, aby byl natáčený ve spánku, kdy nad sebou nemá žádnou kontrolu, je to projev absolutní důvěry. Zároveň nemá šanci cokoli předstírat, takže je absolutně autentický. To už máme dvě absolutní veličiny pohromadě.

 

 

I tohle vás může potkat na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Jeho organizátoři se už čtrnáct let snaží lidem nabízet filmy, které nám ukazují v trochu jiném světle svět, v němž žijeme s blahosklonným přesvědčením, že ho známe a že mu rozumíme. Neznáme a nerozumíme. Ale můžeme se o to alespoň pokusit. K tomu nám bude letos nápomocno na 270 dokumentárních filmů.

 

Není v lidských silách obsáhnout je všechny. Člověk si musí umět vybrat. Proto jsme leckteré filmy už stihli nakoukat a budeme vám je teď pravidelně servírovat na Reflex.cz jako festivalovou dokumentární ochutnávku.

 

Zajímají vás informace o festivalovém dění? Podpořte Reflex.cz v hlasování o Křišťálovou Lupu 2010 v kategorii Média - všeobecná. Děkujeme.

 

Ti obzvlášť nedočkaví se mohou navnadit už zítra, to bude na stránkách České televize k vidění snímek René (na fotografii) režisérky Heleny Třeštíkové, který má na kontě množství cen (mimo jiné i tu diváckou z Jihlavy), a také kontroverzní Auto˙mat Martina Marečka.

 

Pro další zprávy o 14. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Jihlava sledujte Reflex.cz.