some like it hot

some like it hot Zdroj: archiv

Zemřeli Tony Curtis a Arthur Penn. Kdo bude třetí?

Filmový svět přišel krátce po sobě o dvě velké osobnosti: v úterý zemřel režisér Arthur Penn, v noci na čtvrtek herec Tony Curtis. Nikdy spolu sice netočili, ale přesto to vypadá, jako by teď ve staré hollywoodské škole zely dvě prázdné židle. Navíc, zubatá se nikdy nespokojí s párem, takže ve vzduchu visí otázka: Kdo bude ten třetí?

 

Po Tonym Curtisovi (3. 6. 1925 – 30. 9. 2010) zbyla zhruba stovka filmových rolí, kdyby vytvořil jen tu jedinou –  Joea alias Josephine v Někdo to rád horké (1959) – stačilo by to na nesmrtelnost. Synek maďarského židovského emigranta – původně se jmenoval Bernard Schwartz) vyrůstal v drsných podmínkách Bronxu a sám byl členem pouličního gangu. Odtud ho dostal nápad otcova přítele, aby si temperamentní kluk vybil energii u divadla. A tak začal pohledný hoch hrát dívčí role v historických hrách.

 

Za druhé světové války sloužil u námořnictva, ze služby ho vysvobodilo těžké zranění. Pak už přišly na řadu herecké kurzy a na konci čtyřicátých let start profesionální kariéry. V roce 1949 už podepsal smlouvu se společností Universal, která mu zajistila role v několika westernech a dobrodružných filmech. Teprve na konci padesátých let se mu podařilo zavadit o role, jimiž se vydělil z davu milých, pohledných, ale zaměnitelných interpretů vedlejších postav.

 

Dramata Sladká vůně úspěchu (1957), Útěk v řetězech (1958) – ten mu vynesl nominaci na Oscara -, a hlavně komedie Billyho Wildera Někdo to rád horké s Marylin Monroe. Ta nastartovala Curtisovo komediální období spojené hlavně s režisérem Blakem Edwardsem: Operace spodnička, Velké závody... Curtise jsme mohli vidět i ve filmech Spartakus, Rosemary má děťátko, Bostonský případ, Rozbité zrcadlo... Byl závislý na alkoholu i na drogách, z čehož mu pak pomohlo – krom léčebny – přesídlení na Havaj; hrál už méně, o to více psal a maloval. Měl k tomu evidentně důvod, kdysi prohlásil: „Sláva, to je samostatná profese. Mám pocit, jako bych měl dvě povolání, jedno je herec a druhé je být slavný.“ Stihl se šestkrát oženit, z jeho potomků je známá hlavně jeho dcera z prvního manželství, herečka Jamie Lee Curtisová.

 

I režisér Arthur Penn (27. 9. 1922 – 28. 9. 2010) má jeden výrazný vrchol kariéry: gangsterku Bonnie a Clyde (1967), která se řadí mezi klíčová díla tzv. nového Hollywoodu, jimiž se v šedesátých letech revitalizoval americký film. V tomto ohledu našel Penn společnou filmovou řeč se svými vrstevníky Sidney Lumetem a Samem Peckinpahem. Penn debutoval v roce 1958 westernem Kolt pro leváka s Paulem Newmanem v roli Billyho Kida. Skvělé obsazení měl i jeho výborný film Štvanice (1965), v němž excelovali Marlon Brando a Robert Redford. V sedmdesátých letech se pak vrátil k westernům tituly Malý velký muž a Zastavení na Missouri. Byl třikrát nominovaný na Oscara.