koncerty

koncerty Zdroj: archiv

5 koncertů, na kterých tento týden nemůžete chybět

Karibské rytmy, francouzská elegance, britská melancholie, originální norské písničkářství, nenápadná návštěva od Antony and the Johnsons a navrch jedna jazzová extratřída. Koncertní program tohoto týdne je neobvykle nabitý. Vybere si každý.

 

Úterý 14. září

Nouvelle Vague, KC Vltavská

Slavné písně od Depeche Mode, Dead Kennedys, The Clash, The Cure či Joy Division obléknuté do karibských rytmů. Producent Marc Collin má rád hudbu sedmdesátých a osmdesátých let („byly to zlaté časy, každý týden se objevila nějaká úžasná deska“, řekl Reflexu) a zároveň je fandou bossa novy. Když se rozhodl tyto své vášně zkombinovat, nevěřil, že by se mohl dočkat masového ohlasu. Stalo se. Uvolněné předělávky novovlných hitů v podání Nouvelle Vague jakoby vás svou atmosférou chtěly přenést do francouzské tančírny šedesátých let. A daří se jim to.

 

 

Čtvrtek 16. září

Tindersticks, Střelecký ostrov

České publikum si Tindersticks získali už v roce 1993, když předskakovali na druhém pražském koncertě Nicka Cavea. Tehdy měli čerstvě nahranou debutovou desku a vyprodaná Lucerna je něchtěla pustit z pódia. Od té doby vydali dalších sedm, vesměs podařených alb, a odehráli u nás nespočet koncertů.

Jejich hudební výraz založený na výrazné melodičnosti, melancholické atmosféře a charakteristickém vokálu frontmana Stuarta Staplese za ta léta nezestárl. Přesvědčit se o tom můžete v klubu Roxy, kam byl koncert přesunut z původně plánovaného Střeleckého ostrova.

 

 

Čtvrtek 16. září

Hanne Hukkelberg, Palác Akropolis

Originální zpěvačka (na obrázku) zatím v České republice moc známá není. Stačí však napsat, že patří mezi hlavní hvězdy velice silné norské hudební scény (je držitelkou ceny Spellemannsprisen – tedy jakési „norské Grammy“) a spolupracuje například s Jaga Jazzist či Shining, aby znalcům secvaklo, že její první pražský koncert by mohl být černým koněm podzimní sezóny. Hanne se nebojí experimentovat a hraje hudbu, která se těžko popisuje. Koneckonců — přijďte si sami poslechnout.

 

 

Pátek 17. září

Julia Kent, Scott McCloud; Dobeška

Rozhodně nejintimnější ze všech zmiňovaných koncertů. Julia Kent je violoncellistka, členka kapely Antony and the Johnsons. Svůj nástroj používá tak, že jednotlivé party prohání krabičkami a vrství na sebe melodické linky. Výsledný tvar připomíná asi nejvíce moderní vážnou hudbu.

Scott McCloud je kytarista a zpěvák legendárních Girls Against Boys. V České republice se objevuje docela často — ať už se svou další kapelou Paramount Styles nebo sólově. Na Dobešce nás čeká jedinečný dvojkoncert.

 

 

Neděle 19. září

Struny podzimu: Jan Garbarek & Hilliard Ensemble, Národní Památník na Vítkově

Každoročně hvězdně obsazený festival Struny podzimu startuje i letos s velkými jmény. Jazzový saxofonista Jan Garbarek se při úvodním koncertu cyklu setká s předním mužským vokálním kvartetem Hilliard Ensemble. Hrát budou zejména skladby ze společného alba Officia Nova, které „na pomezí jazzu a klasické hudby kombinuje pravoslavnou liturgii s lidovými popěvky či středověkou tradicí“ jak napsal do Reflexu kolega Daniel Konrád.