Iluzionista

Iluzionista Zdroj: archiv

Manifesto: Užijte si permanentní filmový festival

Způsobů, jak dostat film k divákovi, je mnoho. Nejsnazší je pustit ho v kině. Složitější už je zařídit, aby divák přišel do toho správného kina na ten správný film. Jiří Králík to zkouší s Manifestem.

 

Manifesto je idea, která může připomínat už léta fungující Projekt 100. Vychází z předpokladu, že na určité – řekněme kvalitní - filmy lidi chodí hlavně na festivalech. Zatímco v Karlových Varech je vyprodaný kdejaký korejský nebo rumunský film, pokud stejný klenot pustíte do běžné distribuce, zabloudí na něj jen hrstka odvážných. Přitom potenciální diváci tu jsou. Je proto dobré vytvořit jim pocit jakéhosi permanentního festivalu: sestavit kolekci zajímavých filmů a vrhnout ji do různých kin hezky pohromadě, aby se ty pěkné filmy v distribuci neztratily.

 

Někdejší dlouholetý šéf Letní filmové školy Jiří Králík dal takovou kolekci dohromady, nazval ji Manifesto a už za týden ji vypouští do oběhu. Nashromáždil devět převážně velmi čerstvých filmů, které byly k vidění na nejrůznějších velkých světových festivalech a mají potenciál promlouvat na nás z filmového plátna trochu jinou řečí, než většina světové produkce.

 

V první kolekci Manifesta tedy najdeme například půvabný animovaný film pro velké Iluzionista od Francouze Sylviana Chometa (to je ten machr, co dělal Trio z Belleville), hodně drsný film noir Michaela Winterbottoma Vrah ve mně, francouzský dokument Mimina, černou komedii o teroristech Čtyři lvi, film o punkové kapele The Runaways, asijskou akci Goemon, drama s Clivem Ovenem Kluci jsou zpět, slovenské retro Muzika a také pokračování opusu Nikity Michalkova Unaveni sluncem. Vůbec to nezní špatně. Kdy Manifesto dorazí právě k vám, zjistíte na www.manifesto2010.cz.