Sázavafest

Sázavafest Zdroj: Adam Kolář

Sázavafest s Reflexem: Vykopej strouhu, sprav se česnečkou

Možná se právě probíráte po prvním mejdanu na  desátém  Sázavafestu. Vydejte se do bufetu v domečku kinologů,  Štěpánka  tu od sedmé ranní podává česnečku a prodává sprej proti komárům ! Celý další festivalový den máte před sebou: Lauru a její tygry, Nightwork, Monkey Business, Tata bojs, Pavla Rybu , Neřež... a Reflex Online je tu s vámi.

 

Byl čtvrtek, první den festivalu. Po šesté večer přijíždíme do Kácova a dlouho nikde nic. Kolem řeky se tu a tam trousí stany a až za mostem vidíme první, ale neklamné signály, že se blížíme k areálu nad řekou. K branám festivalu, který začal před deseti lety a do Týnce nad Sázavou na něj tenkrát přijelo osmnáct set lidí. Během zítřka se nás tu odhadem sjede dvacet tisíc. Je právě deset let poté.

 

„Prošvihli jste kapelu Ruskaja, směs ska, balkánské muziky a postmoderního ruského folku. Pro začátek udělali naprosto skvělou show,“ vítá nás supervisor festivalu Martin Řehoř. A představuje nám Štěpánku. Majitelku ženského relaxačního centra v Praze, která na Sázavafestu už druhý rok po svém relaxuje. Má tu spolu s manželem Martinem pětašedesát stánků s občerstvením  a  v nich sto osmdesát brigádníků. A jak říká, užívá si to od sedmi od rána do té doby, „dokud jsou lidi“. A lidi jsou pořád.

 

Supervisor festivalu Martin ŘehořSupervisor festivalu Martin Řehoř|Adam Kolář

 

Sto zvířat na sto minut

Po prvním utopenci a dvou pivech u Štěpánky: „Nová krušovická třináctka se fakt povedla… A pak tu máme specialitu – rum, tuzemák; jeden loňský host pro jeho kombinaci s kolou a limetou vymyslel název ´čivava´ – to si dejte...“, říká Štěpánka. Takže: po prvním utopenci, třech pivech a dvou ´čivavách´ dorážíme na koncert kapely Wonhout. Skvěle jim to šlape, zdá se, přidávají, v šatně se dozvídáme, že v září vydají nové CD. Nálada skvělá.

 

Wohnouti po koncertěWohnouti po koncertě|Adam Kolář

 

Zatímco na jedné ze dvou od včerejška otevřených stageí – na Balbínce -  hraje Oskar Petr, na té druhé - Duha stage -  začíná řádit kapela Sto zvířat. Stominutová speciální show propuká deset minut před půlnocí. „Sto zvířat jsou svázaní s festivalem od počátku, hráli tu před deseti lety poprvé. Proto ve chvíli jejich dvacetin, kdy nám je deset, udělali pro Sázavafest něco speciálního – stominutové představení,“ vysvětluje Martin Řehoř a pak mizí do tmy a jde spát. Je jedna.

 

Sto zvířat na sto minutSto zvířat na sto minut|Adam Kolář

 

Připravit festival nad řekou v Kácově znamená vykopat strouhy, vystavět lávky, navozit tuny písku a kačírku  a modlit se, aby nepřišel přívalový déšť, protože bychom se utopili v bahně. Za barvitý krajinný rám muzice tu organizátoři platí celoročními přípravami a mozoly od lopat.

 

Ředitel a šéfdramaturg Sázavafestu Pavel KlouparŘeditel a šéfdramaturg Sázavafestu Pavel Kloupar|Adam Kolář

 

„Udělat festival na letišti je asi snazší. Ale my to tady máme rádi, nás to baví,“ říká nám před půlnocí ředitel a šéfdramaturg Sázavafestu Pavel Kloupar, kterého náhodou potkáváme. Jen na chvilku, jsou dvě, napíšeme první stránku průvodce, pošleme první fotky  a jdeme spát. A ráno na viděnou u Štěpánky!

Namátkový výběr Reflexu z pátečního programu Sázavefestu – tady se potkáme:

 

Sázavafest stage:

15.20- 16.10 Laura a její tygři/ 25 let special set/

21:00 – 22:22 Boban i Marko Markovič Orchestar / Srb/

1.30 – 2:30 Nightwork

 

Krušovice stage:

22:00 – 23:15 Monkey business

00:30 – 01:30 Tata bojs

 

Balbínka stage:

14:00  Jaret

21:00 Pavel Ryba

22:00 Věra Bílá a Gynovci

01:00 Neřež

 

Pro další příspěvky ze Sázavafestu sledujte i o víkendu stránky Reflex.cz!

 

Foto: Adam Kolář