Ptačí svět

Ptačí svět Zdroj: archiv

Akcie jsou ptákům ukradené

Když jsem roku 2001 viděla tehdy zbrusu nový dokument Ptačí svět francouzské trojice Jacques Perrin, Jacques Cluzaud a Michel Debats, změnil se můj život. Po 98 minutách zírání na migraci bernešek rudokrkých a labutí zpěvných jsem propadla světu křídel.

 

Přestalo mi stačit sledování zimního krmítka s patnácti různými příslušníky řádu pěvců – začala jsem mít nebezpečné sny o kroužkování a stopování harpyjí v amazonských pralesích. S rostoucím věkem a nepodařeným pokusem vypustit zpět na svobodu zraněné mládě rorýse se touha po dobrodružství postupně zredukovala na touhu vlastnit DVD s Ptačím světem, zase si zanadávat na záporáka buřňáka, který na ledových pláních zabíjí tučňákům děti, opět si připomenout půvab jeřábího baletu a střemhlavý lov terejů a znovu slyšet Nicka Cavea a Roberta Wyatta v geniální hudbě francouzského komponisty Bruna Coulaise.

 

 

I zkusila jsem před týdnem placatý nosič sehnat na českém trhu, velmi narychlo, pro tátu, amatérského ornitologa, a se zlou se potázala – respektive s maďarskou. Jediná na webu dostupná a zároveň českou společností distribuovaná (a tudíž do tří dnů prostřednictvím České pošty získatelná) verze snímku se jmenuje Vándormadarak. Ještě že místo na obalu inzerovaných slovenských titulků nabízí české. A tak jsme se v rodinném kruhu dívali na snímek, který atraktivnost Mikrokosmu váže se zenovým klidem Baraky, a bokem jako typicky roztěkaní diváci své doby sledovali, jak za okny sviští svišťouni rorýsi, kteří sami za dva tři týdny pláchnou na zimní dovolenou do Afriky… Měli byste ten film vidět. Člověku pak okamžitě dojde, co přesně pro všechny tyhle ptáky znamená ropná havárie v Mexickém zálivu – a jak banální ve srovnání s dopadem na přírodu jsou žurnalisty zbožňované odhady, o kolik klesnou ropné společnosti BP akcie a koho všechno ta dubnová katastrofa bude stát místo.

 

Teď bych do textu asi měla přidat výrazy bradavky, sex a jízdní řád, jinak si tenhle článek nikdo nepřečte. Potenciální zájemci o něj totiž zrovna počítají kachny někde v mokřadech nebo zkoumají, zda se do okresu Znojmo zase nezatoulal drop velký. (Mohli by k nám zase po letech emigrovat z Rakouska, ne? Když už máme tu stabilní demokracii…)