Jan Haubert

Jan Haubert Zdroj: Stanislav Krupař, Marek Śmejkal, Tomáš Třeštík, Tomáš Tesař, Jan Šibík

Jan Haubert: Chtěl bych mít kapelu ze samejch pankáčů

Pohledy do zákulisí Koncertu pro Zeleného Raoula pokračují, a tentokrát pořádnou známkou punku: Visacím zámkem. Jak dostat pankáče na narozeniny?

 

Honza Haubert z Visacího zámku byl vůbec první, koho jsem pro tu špatnost na Kampě oslovil. Seděl jsem s ním a s Karlem Holasem v hospodě U kocoura a poslouchal (od Karla), že je to celé pěkná krávovina, protože: zpěvákům se nebudou líbit cizí aranžmá jejich písniček, skutečně dobrý big band tady neexistuje, bude to mít těžkou prdel, a vůbec … dobrýho aranžéra „znám v týhle zemi jediného – Honzu Kučeru“. (Toho jsem taky oslovil, a i když se nakonec ukázalo, že to byl jeho jmenovec, odvedl dobrou práci.) Zkrátka, pět nebo šest plzeňských jsem poslouchal žalozpěv o tom, že ten koncert nemůže skončit jinak než fiaskem. Honza, na rozdíl od Karla, celou dobu mlčel a nakonec řekl: „Tři písničky? Tak já zazpívám Chtěl bych mít kapelu ze samejch pankáčů, Francovku od Plastiků, a když budeš chtít, tak ještě něco zarecituju.“ Podíval jsem se na Holase a ukázal na Honzu: „Vidíš, tomuhle já říkám pozitivní přístup.“ Karel se začervenal a zamumlal, že do toho teda jde taky.

 

Jan HaubertJan Haubert|Stanislav Krupař, Marek Śmejkal, Tomáš Třeštík, Tomáš Tesař, Jan Šibík

 

Píseň Chtěl bych mít kapelu … zpíval už začátkem šedesátých let Milan Chladil s orchestrem Karla Vlacha, čili to byla jediná píseň, která už byla pro velkou kapelu zaranžovaná. Jenom ten zpěv byl nějakej divnej. Proto se blízká setkání třetího druhu mezi punkem a Vlachem tak líbila ….

 

Příště: Pancho – Co se mi zdá…

 

DVD se záznamem koncertu najdete v Reflexu 32.