Tatiana Vilhelmová

Tatiana Vilhelmová Zdroj: Tomáš Tesař

Poslechněte si: Rozhovor s Tatianou Vilhelmovou

Jak se připravoval rozhovor s Tatianou Vilhelmovou pro nové číslo Reflexu? Dozvíte se zde. Poslechněte si také část samotného rozhovoru a podívejte se na trailer k filmu Kajínek, ve kterém Tatiana Vilhelmová hraje.

 

Občas se stane, že téma článku nebo objekt rozhovoru takzvaně visí ve vzduchu. Není-li redaktor dost rychlý a kolegové z jiných, byť i zdánlivě nekonkurujících médií ho předběhnou, má u šéfredaktora černý puntík, u sebe samého pak černé svědomí (měla jsem na ten karlovarský festival jezdit, když bylo zcela zřejmé, že tu Ivanu Chýlkovou mezitím někdo tzv. odloví?). U TATIANY VILHELMOVÉ, dnes jedné z dvou tří nejobsazovanějších českých hereček, jsem si na liknavost dala pozor.

 

Tatiana VilhelmováTatiana Vilhelmová|Tomáš Tesař

 

I když její nejnovější snímek Kajínek jde do kin až 5. srpna a Odcházení Václava Havla, v němž rovněž hraje, se teprve před třemi týdny začalo točit v České Skalici, nezaváhali jsme a vydali jsme se s fotografem Tomášem Tesařem do města, v němž celý Havlův ansámbl bydlí. Ve čtvrtek pozdě večer po Tatianině sedmém natáčecím dnu rozhovor nad lososovou polévkou, pak rychle zpět do pražské redakce, od půlnoci do rána přepisovat zvukový záznam a vybírat fotky, ráno vyslechnout (a buď přijmout, nebo ignorovat) pár hereččiných kritických připomínek k textu a o pátečním odpoledni finální čtyřstranu poslat do tisku. Ač nevyspalý, člověk si pak připadá jako hrdina dne a má naivní a neopodstatněný dojem, že by mu šéfové mohli (a měli!) být vděční, že obětoval svůj klid a svou noc pro dobrou věc atd. Načež o víkendu dospává deficit a v pondělí dostane takovou nálož práce, že se mu protočí panenky a změknou nohy a žaludek klesne do spoďár a akční dobrodružství s Vilhelmínou, jak herečce přezdívá její kolega Pavel Landovský, je rázem zapomenuto.

Poslechněte si ukázky z interview, které vyjde v Reflexu č. 29 ve čtvrtek 22. července.

 

 

V Jáklově akčním thrilleru Kajínek, který má za dva týdny premiéru, hrajete advokátku Kláru Slámovou. Ta obhajuje a tak trochu obdivuje muže, jenž byl odsouzen k doživotnímu trestu za dvojnásobnou nájemnou vraždu a za pokus o vraždu. Jak jste k filmu inspirovanému skutečnými událostmi přistupovala?

Samozřejmě jsem o všem hodně přemýšlela. Nesoudím pana Kajínka ani se ho nezastávám – nevíme, jaký je, a scénář ukazuje možnost, že se vše mohlo odehrát úplně jinak, než jak se předpokládá. Díky tomu filmu se na jeho případ i na spoustu dalších můžeme podívat z jiného úhlu a zamyslet se nad systémem – justiční omyly existují, někdy je vězeň po dalším prošetření propuštěn jako nevinný. Co když je pan Kajínek tenhle případ?

 

Vy nevěříte, že někoho zabil?

Nevím. Možná nezabil. Ke spisům vás nikdo nepustí a na jejich prozkoumání by vám měsíc a půl přípravy, který jsem měla, stejně nestačil. Navíc se jako herečka nemůžete do věci takhle zainteresovat, pořád si musíte uvědomovat, že nehrajete v dokumentu. Dostala jsem prostě scénář Marka Dobeše, který měl spád a byl napínavý; navíc je předobrazem mé role slečna Slámová – zajímavá a velmi kontroverzní žena. To je pro herce lahůdka.

 

A jak Tatiana Vilhelmová přistupuje k natáčení režijního debutu exprezidenta Václava Havla podle jeho vlastního dramatu Odcházení, v němž hraje Vlastu, starší dceru odcházejícího kancléře Riegra, kolem kterého se celý děj točí? Tetelí se blahem a plní Havlovi sen!

 

Video placeholde
Tatiana Vilhelmová - O natáčení s Václavem Havlem • Reflex.cz

 

Celý rozhovor si přečtěte v Reflexu 29 ve čtvrtek 22. července.