Iggy Pop

Iggy Pop Zdroj: wikipedia.org

Colours of Ostrava startují. Iggy, Regina, Raoul a ti druzí

Iggy Pop a Regina Spector, stejně jako zbrusu nové tváře a staré známé osobnosti Reflexu: ti všichni na vás čekají na beznadějně vyprodaném hudebním festivalu od 15. 7. do 18. 7. 2010.

 

Přečtěte si úryvky rozhovorů s oběma hlavními hvězdami festivalu, stejně jako doporučení kapel, kterým stojí za to věnovat pozornost. Naleznete zde program Reflexu na Colours of Ostrava, v jehož rámci se budete moci setkat s Jiřím X. Doležalem, Janem Šibíkem, Štěpánem Marešem a dalšími. Po festivalu najdete na stránkách Reflex.cz video ze zákulisí a besed.

 

rockovou legendou Iggym Popem, který na festival zavítá se svými The Stoogies, i s roztomilou písničkářkou Reginou Spector už Reflex hovořil. Iggy se v rozhovoru vyjádřil například k tomu, jak bylo obtížné dát The Stoogies vůbec zpátky dohromady – a že přijde den, kdy nám dají zase pokoj:

 

599497:gallery:true:true

 

„Nenapadá mě vůbec nic, co by mohlo být těžší než dát znovu dohromady Stooges! Ze začátku jsme byli všichni k prasknutí naplněni emocemi, takže se muselo postupovat strašně citlivě. Dost jsme toho spolu v sedmdesátých letech prožili a ne všechno jsou zrovna hezký vzpomínky. Stačilo málo, aby někdo vylítnul, poslal všechny do hajzlu a prásknul dveřmi. Sám jsem k tomu kolikrát neměl daleko! Přijdete na zkoušku, kouknete na ty páprdy okolo vás a hned vidíte, že ten a ten je pořád stejně línej, jako byl kdysi, tohle hovado už zase frčí v drogách ... nejradši byste je všechny postřílel! Ale pak si řeknete: "Hoď se do klidu, starouši! Bůh ví, co si oni myslej o tobě!" Naštěstí už je nám docela dost, takže si dokážeme jeden druhého přece jen aspoň trochu vážit ... Navíc máme jednu obrovskou motivaci! Většina kapel, která se kdy pokusila o comeback, byla někdy na vrcholu - my nikdy! Tu a tam jsme k němu neměli příliš daleko, ale nikdy jsme na něj nedosáhli! Takže teď to chceme dokázat - prostě si alespoň jednou za život sáhnout na sám vrchol! Chceme jednoduše naši hudbu dostat do povědomí lidí, z určitých písniček udělat nestárnoucí hity a proniknout do nových médií, když nás ta stará nikdy nepřijala ... Je to velký boj, ale pár bitev už se nám za těch pět let podařilo vyhrát. A jestli to dokážeme dotáhnout do konce, slibuju, že pak už přestaneme otravovat a dáme lidem navždycky svatý pokoj!“

 

Regina Spector se rozhovořila o tom, odkud čerpá inspiraci pro texty svých písní:

 

Regina SpectorRegina Spector|Soren Starbiro

 

„Abych řekla pravdu, nevím přesně, kde se věci z mých písní berou. Jsem schopna leccos odhadnout, jenže kdybych ti u některých tvrdila, že jsem si jista, z čeho pocházejí, tak lžu. Ale všimla jsem si, že v mnoha skladbách podobně jako v téhle řeším, jak dojde k tomu, že se lidé vnímají jako nedokonalí. Je to v každém náboženství, v každé kultuře. Všude se někdo snaží být lepší nebo jiný než ostatní, protože si myslí, že všichni jsou přirozeně špatní, a snaží se nad ně pozvednout. Nebo se cítí vinni, myslí si, jak jsou špatní - to najdete ve většině náboženství. S tím by to možná mohlo mít něco společného. Nejsem si ale jista.“

 

Colours of Ostrava vám ale představí také mnoho muzikantů, o kterých jste – na rozdíl od Iggyho a Reginy – možná ještě neslyšeli. Vybrali jsme z nich pět, kterým byste měli věnovat obzvláštní pozornost:

 

Sophia Hunger

Rutinní definicí písničkářka s kytarou, klavírem a kapelou, ve skutečnosti ale úplný orchestr hudebních textur, nálad a příběhů, lavina vybroušených nápadů přetékající přes okraj všech známých hudebních šuplíků. Překvapující komunikativnost zpěvačky posiluje i její kosmopolitní průprava. Narodila se v Bernu, vyrůstala jako dcera diplomatů v Anglii a dalších zemích, zpívá anglicky, německy i ve švýcarském dialektu.


Valravn

Severská hudba v sobě má jedinečné drama, které je obrazem tamního počasí, přírody i obyvatel, což dokumentuje i dánská skupina Valravn. Její zpěvačka je ovšem z extrémně drsných Faerských ostrovů. To, že zpěvem připomíná Björk, je dáno jazykovou spřízněností. I ve velmi konkurenčním prostředí skandinávské hudby představují Valravn unikát.


The Gypsy Queens and Kings

Romská hudba z Balkánu vtrhla do světa po pádu železné opony, kroniku epochálního průlomu vytvářely filmy Gorana Bregoviće, skupiny Taraf de Haidouks, Fanfare Ciocarlia a další. Ale čas nemilosrdně běží, veteránská generace legendárních virtuozů mizí a než se nadějeme, původně venkovská svatební hudba se promění v romský hiphop. Gypsy Queens and Kings zachycuje generaci klasiků i jejich dětí na jednom podiu, romský Orient Express se řítí z 20. století do budoucnosti.

 

Oy Division

Izraelská hudba má jednu identitu, ale mnoho tváří: pikantní lamentace z židovských komunit z Jemenu, Maroka a dalších, dnes už čistě arabských zemí, či písně zpívané v Evropě  sefardsky či v jiddiš. Izraelci na rozdíl od cizinců považovali jiddiš repertoár klezmerbandů za mrtvou větev, ale Oy Division z Tel Avivu jej vzkřísili, a to s daleko větší odvahou i nadhledem než jejich kolegové z USA či Evropy.

 

Maria Kalaniemi

Její matka patřila k početné švédské menšině, otec byl Fin - a jako třetí pramen své hudební identity udává Maria Kalaniemi písně finských Romů. Její styl lze popsat základní charakteristikou anglického gentlemana: understatement. Tedy žádné tlačení na pilu, ale pečlivě řazené náznaky, které skončí v extázi - jen s použitím akordeonu a velmi střídmého zpěvu.

 

A to stále ještě není vše. Na setkání s vámi se těší Jiří X. Doležal, Štěpán Mareš, Zelený Raoul a další osobnosti Reflexu. Se Zeleným Raoulem se budete moct vyfotografovat – a pokud nám fotografii pošlete na adresu rxonline@reflex.cz, budete mít možnost získat malou odměnu. Nezapomeňte hlavně navštívit filmový Koncert pro Zeleného Raoula! Kdy a jak se setkat s lidmi (a mimozemšťanem) z Reflexu si můžete naplánovat podle programu:

 

Raoul ve VarechRaoul ve Varech|Reflex.cz

 

SCÉNA REFLEXU - DŮM KNIHY LIBREX

 

Pátek 16. 7.

11.30 - 12.45 Oy Division (Izrael) - setkání hudebníků uvádí Marek Gregor

13.00 - 14.30 DubMarine (Austrálie) a hosté - setkání hudebníků uvádí Marek Gregor

15.15 - 16.15 Tonya Graves - rozhovor uvádí Pavlína Wolfová

 

Sobota 17. 7.

12.15 - 13.30 Jiří X. Doležal - Svatba a co dál?

13.45 - 15.15 Beseda s tvůrcem Zeleného Raoula, Štěpánem Marešem

 

Neděle 18. 7.

11.15 - 12.30 Jiří X. Doležal - Ptejte se mě, na co chcete...

13.00 - 14.00 Fernando Saunders, Zuzana Stivínová a další - New York City a hudba

14.45 - 16.15 Beseda se členy hudebního uskupení MTO

 

STARÁ ARÉNA - INSPIRACE 2015

 

Sobota 17. 7.

13.00 - Jan Šibík - fotograf

 

Neděle 18. 7.

13.30 - 15.30 Projekce filmu Reflexu (záznam narozeninového koncertu Koncert pro Zeleného Raoula) - uvede Milan Tesař a Karel Holas z Čechomoru

 

REFLEX CAFÉ BUS

 

Pátek  16.7.

16.45 hod café s Pavlínou Wolfovou

 

Sobota 17.7.

14.30 hod (Autogramiáda a prodej knih redaktora Reflexu Jiřího X. Doležala NOVINKA: Miluj sám sebe, ale s kondomem, MARIHUANA: Užitečné rady)

 

Neděle 18.7.

13.30 hod (Autogramiáda a prodej knih redaktora Reflexu Jiřího X. Doležala NOVINKA: Miluj sám sebe, ale s kondomem, MARIHUANA: Užitečné rady)

 

REFLEX STÁNEK u hradu

 

Prodej Reflex triček, soutěže o Reflex ceny, Zelený Raoul

 

TURNAJ ZELENÉHO RAOULA

Hrajeme o knihu Zeleného Raoula – 254 dílů z let 2005 – 2009

Pátek 16.7.: 14.00 a 16.00 hod

Sobota 17.7.: 14.00 a 16.00 hod

Neděle 18.7.: 14.00 a 16.00 hod

Průběžné prohazování Raoulem o divadelní DVD Reflexu

 

REFLEX VĚDOMOSTNÍ SOUTĚŽ

Každý den nepřetržitě soutěž o DVD Film X, divadelní DVD a knihy JXD