kniha

kniha Zdroj: archiv

Mrtvý pastor a los v hořícím domě

Mordparta čtenářů detektivek má řádný důvod k jásotu: dostávají se k nim hnedle dvě detektivky ze švédsko-finského pomezí, z kraje Tornedalen. To je indicie č. 1. Oba zavraždění jsou zmasakrovaní tím nejhrůznějším způsobem; i nejotrlejší čtenář se oklepe děsem – to je indicie druhá. Tady zatím podobnost obou případů končí – ale odhalení motivu vražd naplní hrůzou jistě každého!

 

Prvotina úspěšné autorky detektivek Ǻsy Larssonové Sluneční bouře uvádí do burleskního dění severských náboženských sekt, oněch „lesních blouznivců“, jak jsou v našich drsných končinách známi již drahný čas. Pastor jednoho z těchto mytických společenství byl za zimního jitra nalezen v kostele osekán jako vánoční smrček na zátop. Z královského města Stockholmu do svého (i autorčina) rodiště Kiruny okamžitě přilétá kriminalistka-sufražetka Rebecka Martinssonová, by vyšetřila děsuplný případ. Stane se tak po mnoha peripetiích, ve kterých se zjeví dokonce i los, onen pověstný kopytnatec lužních pralesů, nocující v rakvi uprostřed hořícího domu. Kromě toho se vyřeší spletité předivo vztahů mezi zúčastněnými milenci, manžely, přáteli a kolemjdoucími, ano i domorodci.

 

knihakniha|archiv

 

Čtivo svižné – dle románu Sluneční bouře byl natočen i úspěšný film,v tuzemsku dostupný na DVD.

 

Druhá prima detektivka z Tornendalen – údolí Tornského, jak zde povědomo – je Muž, který zemřel jako losos od Mikaela Niemiho. Tento příběh mordu zaujme již vražedným nástrojem: pětizubou vidlicí na lososy, známou tu coby grondle. Mikael Niemi postupně předvádí osobnost zamordovaného celníka, jenž byl zavilým odpůrcem archaického tornendalského dialektu na popředí výpovědí jeho bližních. On sice páchal hnusné věci, zamordovali ho podomní lupiči, ale těm se alespoň dostalo po dopadení soudu – na rozdíl od jeho prefabrikované maličkosti!

 

knihakniha|archiv

 

Jistým přínosem Niemiho románu je kapitola, kde stručně a esenciálně podává historické a politické dění švédsko-ruské války o finské provincie. Tématu těchto válek na samém počátku 19. století se věnoval též Mika Waltari v románu Tanec na hrobech – kdo touží zhlédnout historická dění prizmaty románovými, zhlédni a viz!

 

Samozřejmostí je lov na losy.