united islands

united islands Zdroj: Roman Černý

Pět tipů, bez nichž budete na United Islands jako Ztracení

Hlavní program pražského ostrovního festivalu začíná pod širým nebem dnes. Protože se dramaturgie události tradičně soustředí na méně známé hudebníky, připravili jsme pro vás několik exkluzívních tipů, se kterými na ostrovech neskončíte jako trosečníci z nějakého televizního seriálu.

 

Kíla

I když se jedná o vrcholně autentickou kapelu čerpající z irské tradice, její hudba šokuje pestrostí: na jedné straně instrumentální tance či irská poezie zpívaná bez doprovodu archaickým stylem sean nós, na druhé moderní kytary evokující krajany U2. Houslistka Dee Armstrongová znamenitě ovládá i styly z Transylvánie, ale klíčovým nástrojem skupiny je nenápadná, zvukově bohatá tamburína bodhran.

 

Amparo Sánchezová

Pokud velká část hudby považovaná za typicky španělskou obsahuje příměsi ze španělsky mluvícího zámoří ve skryté formě, u Amparo Sánchezové jsou naopak zcela zřetelné. Počátky její předešlé skupiny, Amparanoia, ovlivnil barcelonský tavicí kotlík Zona Bastarda, své poslední album natáčela zčásti ve studiích Egrem, jež jsou pro Havanu tím čím Abbey Road pro Londýn. Do Prahy přijíždí s trumpetistou z Kuby, který je pro zpěvačku nenahraditelným spoluhráčem už od doby Amparanoii.

 

Braagas

Ve světovém měřítku se dokáže prosadit jen malý zlomek českých skupin, obvykle po letech tvrdé práce doma. Braagas to mají opačně, nejprve si vybudovaly mezinárodní pozici, domácí publikum je objevuje opožděně. Všechny čtyři hráčky a zpěvačky spojují hned několik hudebních trendů: když to vezmeme dle časové osy, Braagas hrají středověkou hudbu, a když podle mapy, vybírají si písně ze Skandinávie a z jižní Evropy, a hrají tedy to, čemu se dnes mlhavě říká world music.

 

Cadillac Records

Hraný film, jenž vám o historii rock and rollu řekne víc než tucet CD-kompilací. V chicagské čtvrti South Side, která byla rodištěm elektrického blues, založili židovští sourozenci původem z Polska gramofonovou firmu, u níž před 50 lety vydávali svá průkopnická alba klasikové jako Chuck Berry, Howlin’ Wolf, Willie Dixon, Muddy Waters a zpěvačka Etta Jamesová.

 

Alejandro Toledo & The Magic Tombolinos

Velká Británie, země s dokonalou hudební infrastrukturou, nabízí stylové kombinace s kořeny na velmi překvapivých místech, opřené nejen o hráčskou dokonalost, ale i o typicky britský nadhled, kořeněný humorem. Salsa Celtica například hraje invenční kombinaci latinskoamerických rytmů se skotskými nástroji, zatímco Alejandro Toledo se přes svůj argentinský původ inspiruje hudbou Balkánu, k čemuž má i odborné dispozice: tématem jeho doktorské práce je saxofon v hudbě východní Evropy.

 

Během festivalu budete mít na ostrovech příležitost setkat se se Zeleným Raoulem. Najděte ho! Vyfoťte se s ním a pošlete nám fotku na adresu rxonline@reflex.cz – nejpovedenější fotky odměníme a zveřejníme.