Ztohoven

Ztohoven Zdroj: Reflex.cz

Ztohoven: Občan K. přichází

V České televizi nechali vybouchnout atomovou pumu. Ze srdce nad Pražským hradem udělali otazník. Dnes se vracejí – a chtějí vaše občanky.

 

V roce 2003 si česká diverzně-umělecká skupina Ztohoven získala pozornost útokem na neónové srdce Jiřího Davida nad Pražským hradem. Tehdy ho polovinu zhasli a vznikl tak symbolický otazník nad tím, co nás čeká po odchodu prezidenta Václava Havla z funkce.

 

Asi největší ohlas měl jejich přesně tři roky starý projekt Mediální realita, kdy se napojili do přímého televizního vysílání, aby zinscenovali atomový výbuch. Následně byli bezpečnostními složkami dohledáni (především podle mobilních hovorů) a pohnáni před soud.

 

A zřejmě právě na Mediální realitu navazuje projekt Občan K., kdy si dvanáct členů Ztohoven, zřejmě stejnou technologií, jakou používají bezpečnostní složky po celém světě k identifikaci tváří, upravilo obličeje, nainstalovali je na své občanské průkazy a vydali se s nimi na cesty po několika zemích Evropy a také k nedávným parlamentním volbám.

 

Na dnešní osmnáctou hodinu pak v prostorách bývalého lahůdkářství v ulici Králodvorské 14 v Praze 1 Ztohoven ohlásili představení „občanek“ veřejnosti.

 

Občan K. / Citizen K. / Der Bürger K. from Občan K. on Vimeo.

 

Manifest Ztohoven k projektu Občan K.:

Vrátil jsem se z míst, odkud jsem spatřil sebe, a pochopil, že jde především o nás! My všichni jsme společnost, my všichni vytváříme systém a hlídáme se navzájem. Všichni se podílíme na strachu, který nás drží na uzdě. Kvůli nám všem jsem vstoupil tam, kam se ostatní bojí, a viděl jsem tu marnost, tu absurditu poslušnosti. Jak křehké a lehce zneužitelné je to, co by nám prý mělo sloužit. Nejsme čísla, nejsme biometrické údaje, tak tedy nebuďme ani figurkami velkých hráčů na herním poli této doby. Jestli se nechceme bát vlastního obličeje, musíme si zachovat svou tvář!