Ian Banks

Ian Banks Zdroj: Wikipedia.org

Ian Banks: Globální oteplování a mimozemšťané

Šestapadesátiletý prozaik IAIN BANKS, který po svém středečním autorském čtení a debatě odcházel z pódia Nové scény Národního divadla s růží v zubech za nadšeného potlesku, je báječný bavič, excentrický environmentalista – a hlavně autor obdivuhodně propracovaných sci-fi a třinácti „mainstreamových“ románů, jak on sám říká. My Češi jsme z nich mohli číst Vosí továrnu, Píseň kamene, Vraní ulici, Líc a rub a Most.


Pane Banksi, jak jste se na 20. ročník Festivalu spisovatelů Praha s přítelkyní Adèle dostávali? Letěli jste do Prahy?

Samozřejmě že ne! Jeli jsme vlakem – z Edinburghu do Londýna, pak přes Brusel, Kolín nad Rýnem do Berlína a konečně do Prahy. Starám se o svou uhlíkovou stopu; před pěti lety jsem úplně přestal létat. I na dovolenou do Norska jsme jeli trajektem, letos v červenci jedeme vlakem a pak lodí na Krétu. Říkám vám na rovinu, že i kdyby pro mě můj americký vydavatel zorganizoval sérii čtení a přednášek ve Státech, nejel bych.

 

Jak daleko jste ve svém zeleném aktivismu ochoten zajít? Před třemi lety jste prodal celou svou sbírku báječných sporťáků a koupil si hybridní auto a pak prťavou Toyotu Yaris s dieselovým motorem. Můžeme očekávat environmentální román?

To je dost nepravděpodobné – román závisí na konkrétní myšlence a ta mě v téhle oblasti zatím nenapadla. Měli bychom ostatně být opatrní s kázáními – když před lidmi vztyčíte prst a říkáte jim, jak by se měli chovat, budou dělat přesný opak. Ale obecně bychom zelenou agendu měli víc promýšlet…

 

… třeba kvůli biopalivům, která nakonec nebudou tak přátelská k životnímu prostředí?

Tak to bylo jasné, ne? Vždyť kdo nejvíc tlačil na legislativu spojenou s biopalivy? Politické strany. A kdo se nejvíc angažoval v jejich produkci? Firmy s těmi stranami spojené. Tohle je stejně jako globální oteplování komplikovaný problém a jak víte, my lidi jsme extrémně dobří v ignorování pravdy.

 

Vy ji ale neignorujete – protože je krize, uvědoměle jste oznámil, že začnete publikovat nikoli jednu knihu za rok a půl, ale hned román ročně…

Můj vydavatel mi řekl, že bych se měl trochu probrat. U Little, Brown mi nemůžou platit tolik, kolik by mi bývali dali u HarperCollins, jenže tohle skvělé vydavatelství patří Rupertu Murdochovi, muži, kterým naprosto pohrdám. Vždycky jsem si říkal – podepíšu jim smlouvu, shrábnu prachy a pak budu psát tak mizerné knihy, aby na nich nevydělali ani libru… Jenže to by byla autorská sebevražda.

 

Vaším dosud posledním románem je loňský Transition(Přechodný stav), o paralelní realitě a přecházení mezi světy. Co přijde letos?

Už je to skoro dopsané – kniha se jmenuje Surface Detail (Povrchový detail), vyjde v říjnu a je to klasická sci-fi z prostředí Kultury (v Banksově fikčním světě je Kultura anarchistická, socialistická, utopická společnost s vyspělou technologií; pozn. K. K.) se všemi obvyklými podezřelými: vesmírnými loděmi, humanoidy a divnými mimozemšťany. A napřesrok pak vydám zase jednu mainstreamovku.

 

O trhání cestovního pasu na protest proti válce v Iráku, o procesu tvorby románu i symfonie i o postoji skotských fotbalových fandů k anglickému týmu na světovém šampionátu v Jižní Africe Iain Banks řekne více v Reflexu č. 24, který vyjde 17. 5.