František Skála

František Skála Zdroj: Roman Černý

Skála’n’roll!

„Za vysypaným kontejnerem se ohlédnu jako za krásnou ženou, nicméně se mu vyhnu obloukem.“

 

Původně jsme se s výtvarníkem, fotografem, ilustrátorem, hudebníkem a tanečníkem Františkem Skálou (54) setkali proto, abychom probrali nadcházející mistrovství světa ve fotbale, jeho účast na českém dni na výstavě EXPO v Šanghaji, skálovské „milectví“, tajnou společnost B.K.S. i jeho osobní míru digitalizace. Jenže po zhlédutí filmu Kuky se vrací mi bylo jasné, že budeme muset prohovořit i očividné plagiátorství jeho obrazové poetiky Janem Svěrákem. Záznam našeho rozhovoru, ve kterém Skála mimo jiné také nově definuje svůj vztah k popelnicím, vyjde v tištěném Reflexu číslo 23 ve čtvrtek, 10. června.

 

Skálovu tvorbu máte příležitost zhlédnout na některé ze dvou jeho právě probíhajících pražských výstav: Zátiší ateliéru v Sudkově ateliéru na Újezdě (do 20. června) a Zájmovou činnost v Galerii Navrátil v Karlíně (do 25. června). Kromě toho Skála ještě ve dnech 22. a 23. června zahajuje další dvě výstavy v Bruselu: Cecils Quest v Belgian Comics Strip Centre a Rockové pomůcky v tamním Českém centru. A ti, kteří se v létě chystají do Karlových Varů, by si neměli nechat ujít výstavu jeho svérázných automodelů Saigon Team (dalšími členy stáje jsou vedle Františka a jeho syna F. A. Skály například Jiří Černický, Petr Nikl, Václav Krčál, nebo Mikoláš Adamovský) v místní Galerii umění, která bude zahájena 3. července v rámci MFF KV.

 

Video placeholde
František Skála • Reflex.cz

 

Do Skálova vršovického ateliéru jsme společně s fotografem Romanem Černým dorazili jednak na foto session, ale také proto, aby mi autorizoval zmíněný rozhovor, neb stále odmítá komunikovat po internetu. Přitom jsme stihli probrat tak důležité věci, jako jsou tanky, kalašnikovy a helikoptéry na nových afghánských kobercích, výcvik s jeho vlastnoručně vyrobenou bojově akustickou zbraní, a dokonce došlo i na pingpongový mač.