Eliška Balzerová

Eliška Balzerová Zdroj: Roman Černý

Teď jsem šťastná

Když před dvanácti lety opouštěla (po dvaceti letech působení) pražské Divadlo Na Vinohradech, nemohla tušit, že se z Divadla Na Fidlovačce, které spolu s Tomášem Töpferem v roce 1998 vybudovali z ruiny, stane základní kámen pražské divadelní mapy.

Eliška Balzerová oslavila loni šedesátiny, ale pracovní vytížení a náročné role jí mohou závidět i kolegyně o polovinu mladší. Na Fidlovačce dnes hraje v průměru dvacet večerů v měsíci. Má velké role v osmi inscenacích, z nichž hned několik je komediálních; tak, jak si vždycky přála. 23. února přišel na Fidlovačku miliontý divák. Stalo se tak při představení muzikálu Šumař na střeše, kde hraje Eliška hlavní ženskou roli Goldy.

Eliška BalzerováEliška Balzerová|Roman ČernýK jejím zásadním současným rolím patří určitě inscenace hry Esther Vilarové Čaj u královny, kde stárnoucí, nevyzpytatelná královna Alžběta rekapituluje svůj život, zatímco v hledišti se krčí William Shakespeare. V komorní komedii Můj báječný rozvod, se kterou hostovala mimo jiné i v New Yorku, se herečka naopak představuje v osmnácti různých rolích (inscenaci také natočila Česká televize).

Za hlavní herecký výkon v televizní inscenaci Riskantní interview (z cyklu TV Nova Soukromé pasti) získala Balzerová, přezdívaná přáteli už od dob studií Elza, loni v prosinci prestižní televizní cenu Elsa.

"Teď jsem šťastná," řekla při rozhovoru pro Reflex. "Ve škole nás učila paní profesorka Lázničková, která mi moudře říkávala: ´Ty budeš šťastná, až budeš stará. Ty dostaneš ty správné role, až k nim dozraješ.´ A já nevěděla, o čem mluví, protože jsem chtěla hrát tehdy, v tu chvíli. Dnes k nám na Fidlovačku chodí jako divačka dcera paní profesorky, a tak jí vždycky říkám, že na slova její maminky došlo.“

Vedle různorodé divadelní práce přijala totiž Eliška Balzerová po téměř třiceti letech i velkou filmovou komediální roli, v novém snímku Jiřího Vejdělka Ženy v pokušení, který má premiéru ve čtvrtek 18. března. Právě jako tato postava, Vilma, se herečka nechala vyfotit na obálku knihy, kterou ve filmu uvidíte. Fotograf Roman Černý uměleckou fotografii exkluzivně poskytl na titulní stránku Reflexu.

OTEVŘENÝ ROZHOVOR SE ZNÁMOU ČESKOU HEREČKOU SI PŘEČTETE V REFLEXU ČÍSLO 9/2010 (VYCHÁZÍ 4. 3. 2010).