EXPO 2010 – ČR zatím OK

S českým ledním hokejem to je sice čím dál horší, ale přesto hokejový puk stále spolehlivě funguje jako symbol našeho národa. Hned 63 415 černých kotoučů zdobí fasádu českého pavilonu na Světové výstavě EXPO 2010 v...

Šanghaji, která přivítá první návštěvníky na 1. máje.


Po celých šest měsíců, 1. 5. až 31. 10., bude Šanghaj, jedno z nejzajímavějších čínských měst, hostit EXPO 2010. Na českou expozici nazvanou - nikoli ironicky, jak by se snad skeptikům mohlo zdát - Plody civilizace (více vizte zde: www.czexpo.com) se v době trvání výstavy přijde podívat prý až 30 tisíc lidí denně. Váš člověk z Reflexu bude pochopitelně mezi nimi – protože nás eminentně zajímá, jestli těch 500 milionů korun, které byly, jsou a budou na českou účast na letošním Expu vydávány, nepadne na nějaký „projekt Opencard“.

Zatím to tak rozhodně nevypadá. Generální komisař naší účasti na Expo Pavel Stehlík si na úterní tiskové konferenci liboval, že se vizualizace českého pavilonu dostala na oficiální plakát Expa mezi 24 nejzajímavějších staveb a že jsou čeští organizátoři v zařizování pronajatého pavilonu daleko před ostatními vystavujícími. Také paní Huo Yuzhen, velvyslankyně Čínské lidové republiky v Česku, ve svém zajímavém projevu v češtině prohlásila, že ve srovnání s 239 vystavujícími státy a organizacemi je „pan generální komisař Stehlík velice pokročilej“, a připomněla, že Češi mají v Číně dobré jméno nejen díky škodovkám, křišťálu a šanghajské čtvrti Bohemia, ale i díky střelkyni Kateřině Emmons, která získala na předloňské olympiádě v Pekingu úplně první zlatou medaili ze všech zúčastněných sportovců.

Lepší město – Lepší život?


Hlavním tématem letošní světové výstavy (je od roku 1851 oficiálně už pětapadesátá v pořadí) je urbanizace. Expozice sdružené mottem Lepší město - lepší život si přijde prohlédnout prý až 70 milionů lidí, samozřejmě zejména Číňanů. K 26. lednu už byla polovina z dvaceti českých exponátů zabalena a odeslána do Šanghaje.

Česko nebudou reprezentovat jen hojně medializované Perly České republiky, ale i umělecké projekty z dílen L. Rittsteina, B. Šlapetové, M. Velčovského a dalších. Tím nejzajímavějším slibuje být modul Czeknowlogy milovníka moderních technologií v umění Federica Díaze: speciální křeslo bude snímat emoce toho, kdo do něj usedne a pohledí na obrovský objekt z ryzího zlata. Divákovy pocity pak budou počítačem vyhodnoceny a „přepsány“ na barvy, zvuky a dokonce prý i vůni. Prostě něco jako Vianův pianocktail z Pěny dní, který vám namíchá koktejl podle toho, jak vaše ruce hrají na klávesy svébytného alkohudebního nástroje.

Účast na tzv. národním dni, kdy bude celý přes pět kilometrů čtverečních velký výstavní areál patřit Česku, plánuje i premiér Jan Fischer – a to i přesto, že právě kolem 17. 5., na kdy náš „národní den“ připadne, zřejmě proběhnou volby. Je jen logické, že někdejšího předsedu Českého statistického úřadu zajímají víc vynálezy vědecké než politické.

Jsem na tom stejně.