Creepy Teepee<br/>– konečně festival s ambicemi

Creepy Teepee
– konečně festival s ambicemi

Creepy Teepee
– konečně festival s ambicemi

Tento týden v Kutné Hoře probíhá pozoruhodná mezinárodní hudební přehlídka. Mezi účinkujícími najdeme i taková jména jako Bill Callahan (ex-Smog) či Handsome Furs.

Před lety jsem se zařekl, že nebudu jezdit na české festivaly. Přiznávám, že jsem hudební snob a s přibývajícím věkem mě čím dál méně bavilo trávit čas ve frontě do toi toi budky, jíst předražené bagety a vdechovat tělesné pachy lidí, kteří si myslí, že deodorant je přežitek. Těžko to pak mohl vykoupit jeden či dva hodinové koncerty interpretů, kteří vyčuhovali ze zástupu laciného průměru.



Mizerná dramaturgie letních festivalových radovánek je bohužel smutným odrazem hudebního vkusu českých posluchačů, kterým stačí vyčpělé hvězdy typu Mobyho či rychlokvašené rádoby nezávislé hvězdičky typu průměrného Jamieho Culluma a bez uzardění si popatnácté(!) zaskáčou na domácího Kryštofa a Divokýho Billa – nic proti nim. Vždycky jsem se uklidňoval tím, že na festivaly se nejezdí za hudbou, ale za mastnými klobásami a příležitostným sexem ve stanovém městečku, a při těchto radovánkách asi není radno kohokoliv rušit nějakou znepokojivou hudbou, kterou nikdo nezná.

Letos ale – a právě v těchto dnech – v Česku konečně probíhá mezinárodní festival, jenž má ambice vykročit mimo zajeté koleje a představit, co se děje na opravdu současném nezávislém světovém poli. Nese název Creepy Teepee a je roztažený přes šest koncertních večerů na open-air pódiu na nádvoří jezuitské koleje v Kutné Hoře. Přehlídka je zároveň součástí nultého ročníku GASK Artfestu, jenž má upozornit na chystané otevření Galerie Středočeského kraje v prostorách Jezuitské koleje v květnu 2010.


A kohože lze na Creepy Teepee vidět a slyšet?? Např. obdivované disco-rockery HEALTH, montrealského houslistu Owena Palletta, jenž si říká FINAL FANTASY, brooklynské psychedeliky ONEIDA, krásně šílené LUCKY DRAGONS nebo slavného písničkáře BILLA CALLAHANA, v minulosti známého též pod nickem Smog. Poslední den, v neděli odpoledne, se pak představí proslulá electro punková dvojice HANDSOME FURS z Kanady. No tak za takovou sestavu by se nemusel stydět ani leckterý festival v Británii nebo v USA.

Festival má samosebou vedle výše nastíněné pestré zahraniční nabídky i širokou nabídku domácí scény. Rovněž však velmi odlišnou od kdekterého „velkého“ festivalu. „Snažili jsme se, aby dramaturgie účinkujících byla co nejpestřejší. Aby tu kromě indie rocku mělo zastoupení i electro nebo třeba hardcore,“ říká výtvarník a pořadatel kulturních akcí Jakub Hošek z uměleckého sdružení AM 180 Collective, jež se ujalo organizace. „Měli jsme trochu strach, jak to tuzemské publikum přijme, protože to není úplně typický letní festival. Ale zatím máme jen skvělé ohlasy.“

Teď se tedy ukáže, jak to s těmi letními festivaly v Čechách a na Moravě je. Třeba skutečně o zajímavější dramaturgii není zájem a fanoušci už budou navždy dávat přednost jistotám pouhých klobás s hořčicí (nic proti nim samotným). Dost zoufalá představa, co říkáte?






RX TIP – festival:

CREEPY TEEPEE
/ GASK Artfest

Kdy?
Do neděle 9. srpna 2009 (včetně)
Kde?
Nádvoří Jezuitské koleje,
KUTNÁ HORA




kompletní program po dnech








Studijní materiál – ochutnávka: