Hra o génia podprůměrnosti

Hra o génia podprůměrnosti

Hra o génia podprůměrnosti

Indicií o tom, že náš národ má určité problémy s vlastním genetickým fondem, přibývá nepříjemnou rychlostí. Kauza odvolání ředitele Galerie Rudolfinum Petra Nedomy je už několikátá v pořadí...

dotýkající se špičkového moderního výtvarného umění.


Jen si připomeňme: likvidace exkluzivní galerie Obecní dům (kurátorky Skálová a Kreuzziegerová), podivný vyhazov zastupujícího ředitele Galerie hlavního města Prahy Karla Srpa, mazec okolo Marcela Fischera, který obohacoval galerii Klatovy a Klenová, trapné kroky spolu s odvoláním ředitele Muzea výtvarného umění Ivana Neumanna, nynější kolotání okolo Petra Nedomy. Proč právě výtvarné umění? Proč právě galerie představující alespoň něco souznícího se současnými globálními trendy?
Vzpomeňme si, kdo byl vykonavatel uvedených kroků. Jak se tito lidé dostali ke svým funkcím; kdo je navrhoval, vybíral, schvaloval? Jak vlastně ona systémová pyramida v naší politice, kultuře, průmyslu vypadá?
Co v této zemi vládne? Kdo v této zemi vládne? Proč v této zemi vládne? A komu? Samé otázky; odpovědi nejsou složité. Jen hrůzné.
Okolnosti kauz okolo moderního výtvarného umění se dají vztáhnout takřka ke každého oboru. Dušan Hamšík kdysi napsal studii Génius průměrnosti (l967), kde vlastně vypočítal neuvěřitelný úspěch německé totality jako geniální přístup k dobře sociologicky prozkoumanému německému národnímu průměru. Mám čím dál horší pocit z toho, že u nás se hraje o génia podprůměrnosti.



Skupina studentů vysokých uměleckých škol pořádá ve středu 24. 6. 2009 v 10.15 setkání pod názvem
PŘIJĎTE PODĚKOVAT PANU DARJANINOVI, ŽE PETRA NEDOMU Z FUNKCE ŘEDITELE GALERIE RUDOLFINUM NEODVOLÁ.
Akce se uskuteční během tiskové konference ředitele České filharmonie Vladimíra Darjanina (Sloupový sál, Galerie Rudolfinum, Alšovo nábřeží 12, Praha 1).

PETICI PROTI PLÁNOVANÉMU ODVOLÁNI PETRA NEDOMY z funkce ředitele Galerie Rudolfinum najdete ZDE.


Další články z rubriky JINÉ MĚSTO naleznete ZDE


Související články:

Josef Vomáčka: PANE DOKTORE, PAMATUJTE, JSTE LÉKAŘ (Reflex.cz, 11. 2. 2009)
České muzeum výtvarných umění je nuceno uvolnit své místo turistické a informační službě, opouští budovu uprostřed Prahy a stěhuje se za svými novými mimopražskými, byť velmi slušně vybavenými prostorami v Kutné Hoře.
PETR NEDOMA bodoval v hodnocení odborníků při volbě OSOBNOSTI XX v kategorii výtvarné umění.
Z odůvodnění: Rudolfinum má návštěvnost, ale především má dlouhodobě výborný a pestrý program...
Petr Volf: NÁVRAT KURÁTORA (Reflex č. 2/2009)
Historik umění KAREL SRP pracuje v Galerii hlavního města Prahy už dvacet let. Patří k největším odborníkům na umění dvacátého století a výstavy, které připravuje, se setkávají s výjimečným diváckým zájmem. Jeho působení v galerii má v posledních letech zvláštní průběh. V roce 2005 se stal ředitelem, o dva roky později byl odvolán a pokračoval jako kurátor. Prozatímní ředitelka Petra Hoftichová jej však loni v létě vyhodila. Na základě auditu vypsal magistrát konkurs na nově zavedený post šéfkurátora, který Srp vyhrál a do galerie se na podzim vrátil.

Petr Volf: ČISTKA V GALERII (Reflex č. 31/2008)
V červenci došlo k čistce - jinak se to nedá nazvat - v Galerii hlavního města Prahy: okamžité výpovědi dostali od ředitelky Petry Hoftichové tři z pěti stálých kurátorů, Karel Srp, Olga Malá a Hana Larvová.