Podpořte Davida Černého!

Podpořte Davida Černého!

Podpořte Davida Černého!

PŘIDÁVÁME VAŠE FOTKY! Jako pořádáme každoročně Reflex Cannabis Cup, fotografickou soutěž o nejkrásnější fotku nejkrásnější kytky konopí, je nyní potřeba uspořádat další sbírku fotografií. Prosím všechny čtenáře, aby se s námi podělili o fotky z dovolené – pokud ji trávili v Bulharsku.

Jako pořádáme každoročně Reflex Cannabis Cup, fotografickou soutěž o nejkrásnější fotku nejkrásnější kytky konopí, je nyní potřeba uspořádat další sbírku fotografií. Prosím všechny čtenáře, aby se s námi podělili o fotky z dovolené – pokud ji trávili v Bulharsku.
V této zemi jsem byl naposledy v roce 2006 a veškeré mé zkušenosti ukazují, že tamní fekální zvyklosti jsou odlišné od fekálních zvyklostí například Švédů, Němců nebo i nás Čechů. Zatímco v zemích, které píší latinkou, je zvykem na WC sedět a použitý toaletní papír házet do mísy a spláchnout, v zemích píšících azbukou nebo jiným východním typem bukev je zvykem jednak používat turecké záchody, druhak odhazovat použitý papír do koše na odpadky.
Distanc od vlastních fekálií (a tedy i fekáliemi potřísněného papíru) jako by patřil k západní civilizaci. Bulhaři, a nejen oni – v EU například i Řekové –, tento distanc nedodržují a v těchto zemích je zvykem nechávat si – na onom do koše uloženém potřísněném papíru – zbytky výkalů doma. Přestože jsem se v Bulharsku – a to jak na záchodech veřejných, tak privátních – s tímto fenoménem opakovaně setkával, nenapadlo mne jej fotograficky zdokumentovat – ono to ostatně není nic hezkého na pohled. Ale nesporně tento zvyk existuje.


Bulhaři však nyní tvrdě odmítli humornou nadsázku uměleckého díla, ve které byla jejich země reprezentována tureckým záchodem, a David Černý kvůli tomu má nepříjemnosti. Proto prosím všechny čtenáře – nepořídili jste v Bulharsku, případně dalších balkánských zemích, nějaké snímky WC? Pokud ano, zašlete nám je prosím (na adresu upload@cannabiscup.cz), rádi je zde zveřejníme, aby bylo vidět, že plastiku s tureckým záchodem neměli tvůrci zakrývat, ale naopak rozšířit ještě na Řecko.











Klikněte pro větší zobrazení


Klikněte pro větší zobrazení


Klikněte pro větší zobrazení

Tyto snímky pořídil Pavel Bechyně při návštěvě Rumunska. Jednalo se o přibližně čtyřicetitisícové město, kde se těmito záchody pyšnilo místní vlakové nádraží.



Ilustrace Jakub Požár
JAK PRODAT SVŮJ TALENT
„David Černý zanechává v českém výtvarném umění nepřehlédnutelnou stopu. Jeho strategie je jednoduchá: být vidět víc než ostatní,“ píše Petr Volf o autorovi Entropy v Reflexu č. 4 (vychází 22. 1. 2009). „Ve svém chování i tvorbě neomalený; bohém a soustavný provokatér, který neodejde ze sálu, dokud někoho neurazí.“


Související články:

ENTROPA – fotoreportáž Tomáše Tesaře z Bruselu (Reflex online 20. 1. 2009)
Petr Holec: NECHME BULHARSKO V EU! (Reflex online, 20. 1. 2009)
J.X. Doležal: UMĚNÍ MÁ POBUŘOVAT – JAKO ENTROPA! (Reflex online, 20. 1. 2009)
Anketa: LÍBÍ SE VÁM PROJEKT ZOBRAZUJÍCÍ EVROPSKÉ STEREOTYPY? (Reflex online, 13. 1. 2009)