Berlinale popáté: Hornbyho výchova

Berlinale popáté: Hornbyho výchova

Berlinale popáté: Hornbyho výchova

„Rosický letos Arsenalu strašně chybí,“ postěžoval si na začátek rozhovoru Nick Hornby. Chlapík, který píše skvělé knihy, ...

„Rosický letos Arsenalu strašně chybí,“ postěžoval si na začátek rozhovoru spisovatel, scenárista a milovník fotbalu Nick Hornby. Chlapík, který píše skvělé knihy nejen o muzice a o fotbale (Jak na věc, Všechny moje lásky, Jak být dobrý ...), přijel na Berlinale uvést film An Education, k němuž napsal scénář.


Setkání s Hornbym – a koneckonců i jeho film – jsem si zařadila na čelo žebříčku festivalových zážitků. Bodrý Londýňan je přesně takový, jako jeho knihy – otevřený, vtipný, chytrý ...
Ačkoli vypadá přesně jako ty typy, co se večer co večer v hospodě u piva hádají kvůli fotbalu: kulich vražený do čela, mikina s kapucou a dlouhý flaušák (v Berlíně je fakt zima).
„Lidi moje knížky kupujou jak diví, dobře mě to živí, ale mám klid, na ulici mě nikdo nepozná, dělám si, co chci, jezdím, kam chci, žiju vlastně dost prima život,“ rozprávěl a litoval herce, kteří jsou pořád středem pozornosti.

Hornby je teď s filmem na festivalové šňůře – v lednu byl na Sundance, kde film An Education získal cenu diváků, v Berlíně ho čekalo další kolo. Pověst, která film předcházela, nelhala: svižně napsaný a lehkou rukou natočený příběh (režírovala ho Dánka Lone Scherfigová, které se tak povedla Italština pro začátečníky) se odehrává v Londýně na začátku šedesátých let, tedy v krotké éře před zjevením Beatles. Šestnáctiletá studentka si začne užívat veselého společenského života s přitažlivým třicátníkem a rozhoduje se, jestli tohle je to správné vykročení do života, nebo jestli raději ten Oxford.

Hvězdou filmu plného trefných dialogů je britská herečka Carey Mulliganová – talentované děvče, které má potenciál nastoupit na místo Scarlett Johanssonové nebo Keiry Knightleyové.
Už teď se o ní píše jako o nové Audrey Hepburnové, což je sice trochu přehnané, ale nejspíš za to může ten pěkný účes à la Snídaně u Tiffanyho, který Carey ve filmu nosí. Nicméně sledovat její kariéru bude dost zajímavé.
Na rozhovor s ní a hlavně s Nickem Hornbym se můžete těšit už teď.




KDY TO UVIDÍME: Film An Education už do české distribuce koupila společnost Bontonfilm, datum premiéry zatím ještě není známo, ale doufám, že s uvedením nebudou otálet.
PŘÍŠTĚ: Kdo si letos z Berlinale odvezl medvědy.


Darina Křivánková z BERLINALE 2009:
BERLINALE POČTVRTÉ: STÁČÍRNA KRVE (Reflex online, 11. 2. 2009)
BERLINALE POTŘETÍ: HERECKÉ KOUZLO KATE WINSLETOVÉ (Reflex online, 10. 2. 2009)
BERLINALE PODRUHÉ: OZON VÁM DÁ KŘÍDLA (Reflex online, 9. 2. 2009)
BERLINALE POPRVÉ (Reflex online, 6. 2. 2009)


www.berlinale.de